Piše: BISCANI.NET

10. februara 2014. godine u saradnji JU Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać i gradske knjižare “Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca, počela je realizacija projekta pod nazivom “Usluge pokretne biblioteke za cjeloživotno učenje u ruralnim sredinama Karlovačke županije i Unsko – sanskog kantona – MOBILL”.

Ovim projektom omogućen je pristup uslugama bibliotekarstva široj zajednici koje razvijaju i potiču učenje, tako da sve veći broj učenika i građana ima pristup informacijama i knjigama.

Cilj projekta je da se podstakne želja za čitanjem i samim tim obrazovanjem, takođe, da se nivo pismenosti u našoj zemlji digne na viši nivo.

Danas Bibliobus ima 43 stajališta na prostoru Unsko – sanskog kantona, a broji oko 1000 članova i svakim danom ih je sve više zainteresovanih. Korisnicima nudi slikovnice, stripove, hit izdanja, publicistiku, klasike, znanstveno – popularnu literaturu, priručnike, audio CD-e, DVD-e.

11066771_415386475311316_8242372049202834197_n

Naša jedina pokretna biblioteka ove godine je učestvovala i na Prvom festivalu bibliobusa u Pečuhu. Zahvaljujući ovom skupu kroz koji su se naši bibliotekari upoznali sa partnerima iz drugih zemalja i vidjeli različite primjere dobre prakse, nadamo se da će naš Bibliobus postati još uspješniji u obrazovanju i ispunjavanju želja svojih korisnika.

/BISCANI.NET