Islamska zajednica kao organizirana zajednica sa svojim pravnim statusom i administrativnim ustrojem u vrijeme osmanlijske administracije nije postojala, jer je ta carevina bila uređena na islamskim principima, tako da nije bilo potrebe za nekom drugom strukturom koja bi se brinula o vjerskim poslovima muslimana, a tek s povlačenjem Osmanske Carevine s ovih prostora i dolaskom Austro-Ugarske Monarhije nametnula se potreba za osnivanjem zasebnog tijela koje bi bilo nadležno i vodilo brigu o vjerskim poslovima muslimana.

Godine 1882. osnovan je Ulema-medžlis, kao vrhovno tijelo za vjerska pitanja, i imenovana četverica članova tog medžlisa, što se uzima kao nukleus i godina osnivanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U jesen te godine, uvažavajući zahtjeve muslimanskih prvaka, vlast je za prvog reisul-ulemu u Bosni i Hercegovini imenovala Mustafu Hilmi-ef. Hadžiomerovića

Prvi reisul-ulema u Bosni i Hercegovini Mustafa Hilmi-ef. Hadžiomerović, imenovan je 17. oktobra 1882. godine. Rođen u Kulen-Vakufu (Bihać) 1816. godine, gdje je stekao svoje prvo obrazovanje i osnovnu vjersku naobrazbu.

Tim povodom, Muftijstvo bihaćko u saradnji sa Medžlisom IZ Bihać i Gradom Bihać organizuje manifestaciju “Reis Mustafa-ef. Hilmi Hadžiomerović”. Manifestacije će trajati u period od 19. do 21. oktotobra 2022. godine i sadržavat će veoma zanimljive sadržaje.

Prva aktivnost će biti okrugli sto o reisu Hadžiomeroviću. Okrugli sto će se održati u srijedu, 19. oktobra 2022. godine sa početkom u 18:30 minuta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Okrugli sto će otvoriti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dok su izlagači na okruglom stolu: prof. dr. Enes Durmišević “Formiranje Rijaseta u kontekstu okupacije Bosne”, hafiz dr. Elvir Duranović “Sinovi reisa Hadžiomerovića Mehmed i Salim Muftić: muderris i muftija”, mr. Suad Mahmutović “Život i djelo reisa Mustafe-ef. Hilmi Hadžiomerovića” i prof. Mehmed Mašić “Krajiške medrese”.

Dan kasnije, četvrtak, 20. oktobra 2022. godine, iza akšam-namaza, u rodnom mjestu reisa Hadžiomerovića Kulen-Vakufu, bit će proučen mevlud, kojeg je Muftijstvo bihaćko istaklo kao centralnu mevludsku svečanost povodom obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s. – mjeseca rebi’u-l-evvela. Mevludski program će izvesti članovi hora medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina, a na svečanosti će se obratiti zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Manifestacija o reisu Mustafi Hilmi-ef. Hadžiomeroviću će biti okončana u petak, 21. oktobra 2022. godine u Gradskoj džamiji u Bihaću, kada će džuma-namaz predvoditi i hutbu o reisu Hadžiomeroviću kazivati zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković. Imami, članovi udruženja Ilmijje Muftijstva bihaćkog, će proučiti hatmu pred dušu reisa Hadžiomerovića, a dova će se proučiti u Gradskoj džamiji u Bihaću prije ezana za džuma-namaz.

“140 godina djelovanja Islamske zajednice u ovom danjašnjem formatu je poseban jubilej. Nama u Krajini je iznimno značajan, jer je za prvog reisu-l-ulemu prije 140 godina izabran upravo čovjek iz Krajine, iz Bihaća, iz Kulen-Vakufa – Mustafa Hilmi-ef. Hadžiomerović. Naša je obaveza u skladu sa Tezkiretnamom, ali i moralna obaveza prema našim velikanima i našoj zajednici, da njihove životne puteve i iskustva predstavimo sadašnjim generacijama. Nekada nismo ni svjesni koliko je njihov doprinos u vremenu u kojem su živjeli i sa svim izazovima s kojima su se susretali, bio veliki. O našem reisu Džemaludin-ef. Čauševiću smo na razne načine govorili i slušali, ali i on u svome vremenu nije bio shvaćen i ni malo cijenjen s razmjerno onoga što je uradio, a što smo mi tek stotinu godina kasnije vrlo dobro razumjeli. S toga nam je važno da se i ovom manifestacijom “Reis Mustafa-ef. Hilmi Hadžiomerović”, referišemo na jednog našeg velikana s ciljem da se kao zajednica i društvo jače vežemo za bosansku ulemu, koja je uvijek imala svoje prvake koji su za Islamsku zajednicu i društvo u cjelini činili najbolje i najviše što su u datom trenutku mogli.” – rekao je u najavi ove manifestacije predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Sadržaji koji se planiraju ovom manifestacijom su otvoreni za javnost i poželjno je masovnije prisustvo, pogotovo su pozvani svi oni koji nisu ranije imali priliku slušati o ovom velikanu.

Napomena: Za sve ove sadržaje, pripremili smo najavu u formi plakate koje možete preuzeti na ovoj stranici.

Izvor: Muftijstvo bihaćko