U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku gradske uprave Bihaća sinoć je je u Gati kod Bihaća održana 23.manifestacija “ Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Više od hiljadu mještana i gostiju iz javnog i političkog života grada Bihaća i USK-a okupilo se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine. I ove godine obilježavanju prve pobjede Armije R BiH na prostoru tadašnjeg Bihaćkog okruga prisustvovao je mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je prvo pobjeda branioca Bihaća i Bosne i Hercegovine bila znak da će ova zemlja opstati i ostati.

“Da nije bilo ove i hiljade drugih bitaka u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ne bi bilo države BiH, ne bi se radovali uspjesima naših sportista,umjetnika i svih onih koji ovu zemlju vole i za nju se bore. Zato moramo biti odgovorni političari i odgovorno voditi lokalnu zajednicu i na taj način se odužiti onima koji su dali živote za slobodu koju danas imamo.“- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istaknuto ,12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskomu reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama , a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.Prisutnim mještanima o značaju prve pobjede govorili su Mirsad Slemanović, ratni načelnik Štaba 5.korpusa, Jusuf Bajrektarević, Savjetnik načelnika Cazina i Izudin Saračević, premijer USK-a.

“ Moramo biti ponosni na naše borce koji su i tog 12.juna pokazali veliku hrabrost ali i odgovornost da zaustave daleko nadmoćnijeg neprijatelja i pokažu agresoru da Bihać i okrug nikada neće biti okupirani”-istakao je premijer Saračević.

Prije centralne svečanosti, delegacije grada Bihać i Vlade USK-a obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.

/oslobodjenje.ba