Piše: Biscani.net

Gradska organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Bihać danas je obilježila 31. godišnjicu tragične pogibije četiri člana porodice Duračković u bihaćkom naselju Ružica. Na obilježavanju su prisustvovali članovi stranke, porodica stradalih, kao i građani Bihaća koji su odali počast žrtvama.

Tragedija se dogodila 3. decembra 1992. godine, kada su neprijateljske granate ispaljene sa Grabeža pogodile podrum porodične kuće Duračković. U tom stravičnom događaju živote su izgubili Halid Duračković i tri njegove unuke – sedmogodišnja Merima, petogodišnja Erna i trogodišnja Emina. Halid Duračković, djed djevojčica, hrabro je pokušao zaštititi svoje unuke, ali su svi zajedno izgubili živote.

Forum mladih bihaćkog SDP-a, s posebnim pijetetom prema dječijim i civilnim žrtvama rata, podigao je spomen ploču prije osam godina u znak sjećanja na poginule djevojčice i njihovog djeda. Ova ploča stoji kao trajni podsjetnik na tu tragičnu epizodu bihaćke historije.

Na ceremoniji obilježavanja 31. godišnjice, predsjednik Gradske organizacije SDP BiH Bihać, Adnan Habibija, istakao je važnost čuvanja sjećanja na stradale i solidarnost sa porodicom Duračković. “Ova tragedija zauvijek je obilježila Bihać i zajedno s porodicom, komšijama i prijateljima, danas dijelimo njihovu bol, čuvamo uspomenu na nevino stradale i radimo na tome da ovakve strahote nikada ne padnu u zaborav”, naglasio je Habibija.

Godišnjica je okupila građane Bihaća koji su zajedno s članovima stranke i porodicom Duračković odali počast žrtvama rata, ističući važnost očuvanja sjećanja na tragične događaje iz prošlosti kako bi se izgradila trajna svijest o posljedicama rata i važnosti mira.

(Biscani.net)