Bihać: Sin devastirao kuću i prijetio majci; Provaljeno u 3 kuće

abc.ba
Policija navodi da je jučer u Bihaću u 10:00 sati prijavljeno nasilje u porodici, u kojoj je sestra prijavila brata zbog prijetnji upućenih, kako njoj, tako i njihovoj majci. Policijskoj stanici u Bihaću obratila se Č.J. rođena 1977.godine, koja je prijavila da njen brat Č.J.rođen 1974.godine unutar njihove porodične kuće devastira predmete te prijeti njoj i njihovoj majci Č.M.rođena 1951.godine. Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela “Nasilje u porodici“ nastavljaju istražitelji OKP PS Bihać, stoji u izvještaju MUP-a USK.

Nepoznati počinitelj provalio je u tri porodične kuće na području bihaćke mjesne zajednice Ripač. Kako saznaje portal USN.ba, provaljeno je u porodične kuće vlasništva P.F.; H-Č.S i R.O.
Uviđajne radnje kao i daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela izvršili su pipadnici MUP-a USK. Za počiniteljem se još uvijek traga.
Zabrinuti mještani mjesne zajednice Ripač pozivaju nadležne policijske organe da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se počinitelj što prije pronašao.
S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora iz MUP-a USK savjetuju građanima da dodatno osiguraju svoje objekte:
 
 
Prvo i osnovno pravilo je da ne govorite svima na sav glas da idete na godišnji odmor svi zajedno i da će vaš dom ostati prazan. Pogotovo ne objavljujte to na društvenim mrežama jer je to poput otvorenog poziva provalnicima.
 
Obavezno instalirajte protuprovalni sistem jer on može prepasti provalnika i spriječiti ga u njegovoj namjeri kada se alarm upali. Obavezno osigurajte i gornji sprat kuće jer su provalnik uvijek može ući gore i pokupiti stvari koje želi, bez da siđe u prostorije u kojima je alarm. Ukoliko nemate novca, onda se uvijek možete poslužiti starom forom i nalijepiti naljepnicu na vrata kao da ga imate.
 
Nabavite psa za kućnog ljubimca. Osim što vam može biti dobar prijatelj, može otjerati sve potencijalne provalnike. Ako niste u mogućnosti, nalijepite na ogradu vaše kuće naljepnicu “Čuvaj se psa”. To obično otjera provalnike.
 
Ukoliko ste u mogućnosti postavite tajmere za svjetla i senzore. Svjetla sa senzorima će se paliti na svaki pokret ispred vašeg stana, a tajmeri će vam pomoći da se svjetla unutar kuće sama pale i gase po potrebi, što daje privid da je neko unutra.
 
Među najvažnijim uputama je ta da upoznate svoje komšije i družite se s njima s vremena na vrijeme. To vam može dobro doći tokom godišnjeg odmora, jer će paziti vašu kuću ili stan, a po potrebi i obilaziti ga. Također, oni su ti koji mogu prvi primijetiti da vam neko obija dom i alarmirati policiju.
 
Obavezno navucite zavjese i žaluzine da se ne može vidjeti unutrašnjost. Samim time potencijalni provalnici neće shvatiti na prvu da nema nikoga, niti će moći vidjeti u kojim prostorijama imate alarm a u kojima ne.
 
Ne ostavljajte kutije od skupih proizvoda ispred vrata. Također, ne ostavljajte skupe dječije igračke u vrtu. Sve to navodi provalnike da razmišljaju koliko novca i bogatstva imate u kući. Ne preporučuje se ni da na “sva usta” pričate kako ste tek dobili plaću, podigli kredit, kupili automobil ili slično.
 
Bilo bi odlično kada biste neke elektronske uređaje poput televizora ili radija ostavili upaljene. To stvara buku i dojam da je neko u kući. Vjerovali ili ne, ovo je jedan od savjeta bivših provalnika.
 
Ključeve ne ostavljajte ispod otirača, u cvijeću, poštanskom sandučiću i sl. Provalnici itekako dobro znaju za te navike. Preporučuje se da ključ ostavite osobi od povjerenja koja će obilaziti stan i pokupiti poštu kako se ne bi nagomilala i bila dokaz vašeg odsustva.
 
Kada krenete, zaključajte sva vrata, zatvorite sve prozore, upalite alarm, a nakit i vrijedne stvari odnesite nekome ili stavite u trezor.
 
“Uložak brave postavite tako, da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti ‘papagajkama’ i polomiti”, savjetuju iz MUP-a USK.
 
Također, savjetuje se da ostavite broj telefona na koji ćete biti dostupni u slučaju da nešto krene po zlu i upravo vaš dom bude meta nezasitnih provalnika.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...