“Kombiteks” Bihać danas je kombinat u kojem se svi nadaju da će iz stečajnog postupka krenuti u ozdravljenje. Potencijalni investitori obilaze pogone i svi se nadaju boljoj perspektivi tekstilne industrije. Federalna televizija ukazivala je na nepravilnosti, nakon čega su aktivirane poluge države. Zajedno, u funkciji razvoja domaće ekonomije.

Nakon što je razriješen je stari i imenovan novi stečajni upravitelj, za manje od mjesec isplaćeno je i prvih milijun maraka radnicima, inače najvećim stečajnim vjerovnicima Kombiteksa, a već su u pripremi i nove isplate. I ne samo to. Da bi stečajni postupak vodio u ozdravljenje, a ne u likvidaciju tvrtke, u priču su se uključile i više razine vlasti.

“Vlada FBiH već nekoliko mjeseci razgovara s potencijalnim investitorima u tekstilnu industriju, imali smo nekoliko sastanaka, svoj interes je iskazala i kompanija Camozzi, jadna od najvećih kompanija u Italiji”, navodi Suvad Osmanagić, savjetnik Premijera Federacije BiH .

“Kombiteks” su predložili jer je Bihać nekad bio središte tekstilne industrije u nas, zapošljavajući u najboljim vremenima i do 7.000 radnika, inženjera, ali i vrhunskih dizajnera. K tomu, Odsjek za tekstil Tehničkoga fakulteta u Bihaću jedan je od samo dva u BiH koji i dalje školuju stručnjake za kojima ova industrija vapi.

Osmanagić kaže da će Vlada FBiH budućem partneru omogućiti otkup prostora, te će dati poticaj kroz nova zapošljavanja i subvencije zaposlenima u prvoj godini.

“Najvažnija stvar je da se planira do 500 radnih mjesta, a u procesu ponovnog pokretanja proizvodnje, s primjenom najnovijih tehnologija koje ima fabrika u Milanu, zapošljavat će se ljudi koji će biti educirani u Italiji, ali i stara radna snaga će biti angažirana u prijelaznoj fazi”, pojašnjava novi stečajni upravitelj “Kombiteksa” Šefik Smlatić.

Stvaranje povoljnijega poslovnog ambijenta ogledalo bi se i u nižoj cijeni električne energije u prvoj fazi, kao i još nekim mjerama koje su sad još u fazi dogovaranja.

“Investitor je zainteresiran, objekt zadovoljava kriterije koji su njima potrebni. U kantonu imamo inženjere tekstilne industrije, imamo ljudske resurse, ostalo je još nabavljanje sirovina, Vlada FBiH će se i tu uključiti”, tvrdi premijer USK-a Husein Rošić.

Sve ovo trebalo bi na kraju rezultirati time da Bihać ponovno postane središte tekstilne industrije ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire.

/federalna.ba