Britanski magazin Time Out uvrstio je Bihać na listu najboljih turističkih destinacija u Evropi kao preporuku za putovanje tokom 2022. godine. Sve u Bihaću i oko njega vrti se oko jedne od najljepših rijeka u BiH – smaragdne Une oko čijeg se prirodnog rezervata u kojem žive ris, vuk i medvjed smjestio istoimeni nacionalni park, koji je već nekoliko godina unazad najveća zvijezda bh. turizma. Od deset najljepših vodopada u našoj zemlji, ali i u Evropi, dva se nalaze u sklopu NP Una. Prvi među njima je predivni Štrbački buk visine 24 metra na kojem je ljeta 2022. sniman i holivudski film Divlja rijeka 2. Nezaboravni su i Martinbrodski slapovi koji su upisani na Tentativnu listu UNESCO-a za BiH.

Rafting na Uni

U Nacionalnom parku Una posjetioci mogu uživati u planinarenju, biciklizmu, mušičarenju, šetnji, no daleko najveća atrakcija je rafting. Sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Kruna svih događaja je tradicionalna Unska regata, velika vodena karavana čamaca i kajaka s ukrcanim veselim posadama, koje u četiri dana veslaju od Martinbroda do Krupe, usput se dobro zabavljajući. Ukoliko niste ljubitelj avanture, možete se i samo provozati unskim lađama.

Srednjovjekovni Sokolac

Poznati srednjovjekovni grad nadomak Bihaća čudesno je oživio. Za vrijeme lijepih dana on predstavlja pozornicu na kojoj se pod vedrim nebom održavaju pozorišni, muzički i filmski spektakli uz nezaboravan panoramski pogled na grad. Smještena na visokom i strmom brdu udaljenom oko tri kilometra od Bihaća, ova srednjovjekovna tvrđava postala je izazov i za bicikliste, a do nje vodi prekrasna staza.

Japodski otoci

Iz godine u godinu, sve su popularniji srcoliki unski otočići smješteni u naselju Račić. Pet unskih otočića povezano je mostićima i šetnicama. Na Japodskim otocima možete kampirati, spavati u brvnarama, kućici na drvetu ili u staklenoj kupoli. Ljeti pod vedrim nebom možete uživati u svirkama i filmskim večerima.

Znamenitosti Bihaća

Najveća koncentracija znamenitosti Bihaća smještena je u samoj gradskoj jezgri, gdje možete vidjeti bh. „Aja Sofiju” sagrađenu u 13. vijeku. Riječ je o Crkvi svetog Antuna Padovanskog koja prodorom Osmanlija u 15. vijeku biva preuređena u džamiju. Jedina gotička džamija u BiH danas nosi naziv Fethija. U blizini je Kapetanova kula u kojoj je smješten Muzej Unsko-sanskog kantona s eksponatima japodskih plemena, a pored nje nalazi se poznato bihaćko Kameno turbe. O tragovima novije historije u Bihaću svjedoči Muzej AVNOJ-a, gdje je 1942. održano prvo zasjedanje, a nadomak grada nalazi se i Spomen-park Garavice, posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata.

U Bihaću nikada nije dosadno zbog mnoštva kulturno-sportskih manifestacija. Bihaćko ljeto uvijek donosi uzavrele događaje, a posebno je gledanje filmova na Uni. I naravno, s jeseni ne propustite posjetiti Gelendere!

(E.A. – poslovnenovine.ba)