Gradska uprava Bihaća u protekle tri godine investirala je 4,3 miliona KM u kupovinu nekretnina za potrebe bihaćkih javnih poduzeća, mjesnih zajednica, privrednih subjekata, sportskih kolektiva. Također, Grad je velika sredstva uložio u projekt izgradnje kanalizacione i mreže za oborinske vode.

Trasa mreže

– Posebno izdvajam kupovinu zemljišta za potrebe KFW projekta jer smo time, uz sve pribavljene dozvole, omogućili početak radova na ovom projektu koji je do mog dolaska na čelo grada uveliko kasnio, pa, između ostalog, i zbog neprovođenja eksproprijacije zemljišta za trasu mreže – ističe Galijašević.

Grad Bihać za strateški projekt izgradnje kanalizacione i mreže za oborinske vode i izgradnju pročistača otpadnih voda, vrijedan više od 50 miliona KM, kupio je zemljište u procesu eksproprijacije u vrijednosti od 2,5 miliona KM.

Dodaje da je Bihać među vodećim lokalnim zajednicama u USK i FBiH po izdvojenim sredstvima za kupovinu nepokretne imovine.

Trajni smještaj 

Od ukupno izdvojena 4,3 miliona KM, Gradska uprava Bihaća izdvojila je 617.242 KM  za kupovinu dijela „Krajinaputeva“ u stečaju, što je iskorišteno za trajni smještaj JKP „Komrad“, a izdvojeno je i 105.000 KM za kupovinu dijela „Kombiteksa“ u stečaju za potrebe MZ Hatinac i Ambulante porodične medicine.

Poslovna zona

Grad Bihać izdvojio je 50.000 KM za kupovinu prostora za MZ Žegar, a sa 20.000 KM sufinansirana je kupovina zemljišta za sportsko igralište Sokolac. Sa 644.409 KM sufinansirana je kupovina zemljišta za potrebe poduzeća „Meggle“ u poslovnoj zoni Ripač kroz program poticajnih mjera za nova radna mjesta, a slično je sufinansirana kupovina zemljišta za potrebe preduzeća „WS-Trend“ u poslovnoj zoni Kamenica sa 188.019 KM.

Razvoj NP “Una”

S ciljem razvoja Nacionalnog parka „Una“ osigurano je 150.000 KM za kupovinu zemljišta za potrebe smještaja Uprave NP „Una“ u Kulen-Vakufu. Osigurano je 30.000 KM za kupovinu zemljišta za sportsko igralište Ružica, 40.000 KM za kupovinu zemljišta za Dom MZ Ripač te 25.000 KM za kupovinu zemljišta za sportsko igralište Mali Lug.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/215591/bihac-za-kupovinu-zemljista-i-nekretnina-4-3-miliona-km#sthash.PBE2OevC.dpuf