Ovogodišnji 25. festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto” počinje u petak 23. juna defileom članica Plesno – sportskog centra Virus i Puhačkog orkestra Bihaća kroz samo središte grada. Odmah nakon toga, oko 21 sat uslijedit će koncert regionalne muzičke zvijezde Aleksandre Radović na Gradskom trgu.

“Što se tiče samog festivalskog programa, ove godine govorimo o devet predstava, dva koncerta, jednoj književnoj večeri i jednoj izložbi. Kada je u pitanju dramski dio festivala, otvorit će ga Teatar Moruzgva iz Zagreba i glumica Ecija Ojdanić predstavom “Čudo” u subotu. Festivalsko otvaranje je na Gradskom trgu, predstave i književno veče u Kulturnom centru, dok će izložba naravno biti u Gradskoj galeriji”, izjavila je direktorica Kulturnog centra u Bihaću Erna Begatović.
Generalni pokrovitelj i ovogodišnjeg Festivala je Grad Bihać.

“Financijska podrška nečemu što je brend našeg grada je neupitna. Ona je ove godine i značajnija, s obzirom da je inflacija uticala na sve segmente društva, pa i na kulturu. Festival je svake godine bolji i sadržajniji, tako da smo bez obzira na ekonomsku situaciju dužni zadržati zavidnu kvalitetu”, riječi su Edina Moranjkića iz Gradske uprave Bihać.

Publika “Bihaćkog ljeta” imat će priliku uživati i u predstavama Prekobrojna (Ferzeng teatar Beograd), predstavi za djecu Veliko pužovanje (Zorin dom Karlovac), Mala čuda (Teatar Exit Zagreb), Pedagogija otpora Branka Ćopića (Pozorišna scena Krajine), Djelidba (Narodno pozorište Tuzla), Noć sa Aleksom (HNK Mostar), Lepa Brena prodžekt (Bitef teatar Beograd), te Priče i pjesme (Zoran Kesić).

Cijena ulaznica za dramske predstave je sedam konvertibilnih maraka. Predstava za djecu i ostali sadržaji su besplatni.