Na testiranje, ali i preglede, građani Bihaća čekaju u neadekvatnim uvjetima. Priča o kontejnerima u fokusu je posljednjih dana. Pažnju je skrenuo i prvi čovjek Bihaća Šuhret Fazlić. Stanje bi se moglo popraviti, čini se, u narednih pet do sedam dana.

Građani Bihaća potvrdili su ono što je gradonačelnik Šuhret Fazlić ranije rekao. Višesatna čekanja, na snijegu i hladnoći. Bolesni u redu pored kontejnera, a ispred kovid ambulante.

U anketi nam kažu:

„Kad dođem pred ovu ustanovu osjećam se kao da je ratno stanje zbog ovih kontejnera. Svaka čast načelniku. Ovdje bi trebalo nešto da narod može doći da je fino, toplo. Mi se smrzavamo, moram ležati u autu dok ne dođem na red.“

„Kao što je načelnik rekao na TV-u, ovo je žalosno. Daš papir pa čekaš. Led, hladno, zima.“

Da je stanje loše u kovid ambulanti svjestan je i resorni ministar Muris Halkić, ali i direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić. Međutim, kažu da zbog zakonskih procedura koje dugo traju ovaj problem nije riješen.

„Zna se kako ide javni poziv za prevljenje te nadstrešnice. Moraš imati građevinski projekat, pa poslije građevinskog projekta ide raspisivanje javnog poziva na osnovu tog projekta. To je put od nekih 15 do 20 dana samo javnog poziva. Deset dana treba za građevinski projekat“, priča Jusufagić.

Ono što je preostalo menadžmentu Doma zdravlja Bihać je pronalazak alternativnog rješenja.

„Očekujem narednih pet do sedam dana da se oni kontejneri uvežu da pacijenti imaju kontejner gdje će čekati, kao čekaonicu, kontejneri za pregled i kontejner za intervencije. Napravimo jedan krug da pacijent uđe na jednu stranu, a na drugu izađe“, objašnjava ministar Halkić.

Do privremenog rješenja, kovid pacijenti Doma zdravlja Bihać i dalje će čekati ispred kontejnera kovid ambulante na otvorenom.

(federalna.ba)