Tek u 24. godini upisala Akademiju scenskih umjetnosti. Odjednom su muzika, slikarstvo, sport, ples, ekonomija, sve što sam do tada voljela, pali u drugi plan.

U predstavi “Elizabeta Bam”, reditelja Aleša Kurta, koja je premijeru doživjela 2. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, glumica Darja Badnjević imala je zapaženu ulogu. Ovaj put nudimo vam njenu interesantnu priču i kako se tek na završnoj godini Master studija na Ekonomskom fakultetu odlučuje baviti glumom i upisuje se u Muzički teatar.

Darja je rođena 29. januara 1988. godine u Bihaću. Tu je završila Opću Gimnaziju i

Srednju umjetničku školu uporedo – Odsjek za slikarstvo. Trenirala je mnoge sportove, a kako  ističe, umjetnost i sportski duh su oduvijek živjeli u njoj. Po završetku srednje škole pokušala je upisati Likovnu akademiju, ali je pala na prijemnom ispitu, što joj je tada izgledalo strašno, ali je danas, kaže, sretna zbog toga.

darja-badnjevic-abcKanalisanje talenata

– Ekonomski fakultet upisala sam kao alternativu. Nakon diplomskog studija, upisala sam i Master. Tu sam bila završna godina, a uporedo upisujem Muzički teatar pod vođstvom Alme

Ferović. Prvi put se susrećem sa glumom, koju mi je tada predavao Mario Drmać. Odjednom su muzika, slikarstvo, sport, ples, ekonomija, apsolutno sve što sam do tada voljela, pali u drugi plan. Međutim, svjesna sam da kroz glumu mogu kanalisati sve afinitete i talente koje posjedujem – kaže Badnjević.

Akademiju scenskih umjetnosti upisala se tek u 24. godini, a prijemni ispit je položila sa najvećim brojem bodova. Trudila se da bude veoma dobra na prijemnom, jer je to shvatala kao sudbonosni potez.

– Uz podršku roditelja i njihovu vjeru u mene, bez koje nikad ne bih uspjela i ne bih imala

hrabrost da uplovim u vode glume, krećem na taj put. Danas smatram da je to nešto najpametnije što sam uradila u životu. Bila sam u klasi profesora Senada Bašića. Prvi profesionalni angažman dobila sam u predstavi “Antigona”, nakon čega je uslijedio angažman u “Prosjačkoj operi” i evo sada u “Elizabeti Bam” – ističe.

Kaže da joj je upravo ova posljednja najljepše i najkorisnije glumačko iskustvo.

– Aleš Kurt organizovao je otvoreni kasting za ulogu „Elizabete Bam“, na koji su mogle da se prijave sve mlade glumice iz Sarajeva. Taj dan sam bila posebno dobro raspoložena i puna pozitivne energije. Mislim da sam zato sam i prošla na kastingu, zajedno sa kolegicom Elmom Juković i kolegom Kemalom Čebom. Čekajući svoj red Elma i ja smo pred ogledalom plesale i pjevale pjesme grupe “Spice girls”. Bile smo odlično raspoložene – potcrtala je, dodavši da su i nakon kastinga imali probe sa Darkom Trajkovićem, Brankom Potocanom i Zlatanom Božutom, te da su jedni druge usmjeravali na pravi, konstruktivni put.

Buduće saradnje

Kada je riječ o saradnji sa Alešom Kurtom napominje kako je intuitivan reditelj, koji vjeruje svojoj estetici i koji je znao da ih usmjeri, jer je tačno znao šta želi.

– Poštovao je i naše prijedloge i ideje. Nekad bi ih usvojio, nekad ne. Najbitnije mi je bilo da ispoštujem svaku indikaciju koju mi da, da slušam i pratim šta želi i da predlažem ideje u odnosu na to. Rad na profesionalnom angažmanu bio je izazov, ali ja se ne bojim izazova, promjena, ni iskustva kolega, jer promatrajući njih učim. Svi smo tu gdje jesmo zbog višeg cilja, a to je umjetnost – objašnjava.

Badnjević napominje da cijeni Medihu Musliović kao glumicu i Selma Spahić kao rediteljicu, jer je sa njima imala priliku raditi. Oduševljena je rediteljicinim pristupom i razumijevanjem prema glumcu. U budućnosti bi voljela ostvariti saradnju sa Jasmilom Žbanić, Tatjanom Šojić, Gordanom Boban i Vanesom Glođo.

/faktor.ba