Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude.

Zlatko Hujić, bivši načelnik Općine Bosanski Petrovac, pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Bihaću osuđen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu dana, a općini je obavezan nadoknaditi štetu u iznosu od 77.865,90 KM.

Zatvorska kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

– Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude, navode iz Suda.

Osuđen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kada je u pitanju druga tačka optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca presudom Kantonalnog suda ukida se prvostepena presuda Općinskog suda i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim.

Podsjetimo,u ranije objavljenoj presudi Općinskog suda u Bihaću, a koju je Kantonalni sud u Bihaću i potvrdio Zlatko Hujić osuđen je jer je od 1. januara 2013.godine do 30. juna 2013.godine u Bosanskom Petrovcu suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Opštine Bosanski Petrovac prekoračio svoje službene dužnosti.

To je učinio tako što je usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Općine Bosanski Petrovac i Safetu Suhonjić, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti da ne izrađuju rješenja usljed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu zbog čega nije izvršena naplata od 77.865,90 KM.

Tako je nanesena šteta općini čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pišu Nezavisne.

(oslobodjenje.ba)