Veliki broj obrazovnih institucija, društvenih radnika, učenika i studenata, opraštaju se od profesora Mehmedalije Lilića, koji je juče preselio u 75. godini.

Iz JU Gimnazija Bihać su poručili: 

“Danas nas je u 75. godini života napustio naš kolega Mehmedalija Lilić. Ostat će zapamćen kao izuzetna ličnost koja je plijenila vedrinom i optimizmom i predan prosvjetni radnik.”

Jako emotivnom porukom se od profesora Lilića oprostio jedan od njegovih učenika Adis Nadarević: 

“Profesor Mehmedalija Lilić je bio jedan od onih profesora koji su stvarno ostavljali pečat na svojim učenicima i za koje znate da vaš život sigurno ne bi bio isti da neke stvari niste naučili baš od njega.

Krasila ga je ona strogoća za koju ste u svakom momentu znali da je samo fasada za beskrajnu dobrotu i toplinu i koja je u nama stvarala iskreno poštovanje bez osjećaja straha.

Učio nas je valencijama ugljika ali i vrijednostima života, poštovanja prema drugima, prema životu i prema prirodi. Mučio nas je Paulingovom skalom elektronegativnosti, ali će na našoj skali pozitivnosti zauvijek biti na njenom samom vrhu u divnoj uspomeni.

Objašnjavao nam je sve one jonske, kovalentne, metalne, jednostruke, dvostruke i trostruke veze, ali nas je svojim odlaskom danas podsjetio na jednu od najčvršćih veza – vezu koju zahvalni učenik zauvijek ima sa svojim dragim i poštovanim učiteljem.

Nek vam je rahmet, dragi profesore, i halalite nam nestašluke.”- napisao je Adis Nadarević, danas bh. influenser i politički analitičar.