MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine “niti će biti niti za time postoji potreba”.

“Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija”, objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno “pojačano kretanje” migranata i na granici sa Srbijom, što je “srbijanska policija uspješno riješila”.

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da “situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku”.

Kaže da je hrvatska policija na granici dobro opremljena

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u “danima koji slijede situacija smirivati”.

Dodao je i da je hrvatska policija na granici “vrlo spremna, opremljena i obučena” i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. “Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku”, zaključio je Božinović.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to “daleko manje brojke” nego ranije.

Novost je i da su zemlje koje su dalje na željenom putu migranata zatvorile svoje granice. “One šalju poruke da nisu spremne primati nove migrante i Hrvatska je kao članica EU koja pokriva najdulju granicu u potpunosti na tragu europske politike”, kazao je Božinović.

(index.hr)