Prosto je nevjerovatno da se u neposrednoj blizini jednog od najljepših nacionalnih parkova Evrope, Plitvičkih jezera, nalazi bivši “sovjetski vojni aerodrom i podzemni bunker”. Ovako je britanski list „The Mirror“ počeo svoju reportažu s aerodroma Željava, koji se većim dijelom nalazi u BiH, a dijelom i u Hrvatskoj. Riječ je o vojnom aerodromu bivše JNA, koji je danas potpuno uništen, a lokalne vlasti još nemaju rješenje za njega.

List navodi da do bunkera uopće nije teško doći, ali da je cijelo mjesto “opasano minskim poljem zaostalim iz rata”. Bunker sam po sebi pruža fenomenalne prizore za fotografe.

vojni-bunker-1

Skupa građevina danas potpuno uništena

Novinari „Mirrora“ razgovarali su s hrvatskim fotografom Goranom Lesom, koji im je kazao da u bunkeru još ima eksploziva koji je ostao nakon pokušaja JNA da ga digne uzrak, prije čega su izvukli tri borbena aviona, ali im to nije uspjelo.

– Tu je i kancerogeni materijal od kojeg su pojedini dijelovi građeni, ima mnogo rupa u podovima iz koje vire željezne šipke – dodao je Les.

/avaz / K. Ke.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.