Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, uputio je čestitku povodom početka nove školske i mektebske godine. Čestitku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Na početku smo nove školske godine u našim osnovnim i srednjim školama i naredni vikend nas očekuje početak nove mektebske nastave. Svaki početak školske godine je za nas poseban događaj. Uzvišeni Gospodar je ljudski rod uzdigao iznad drugih, jer im je darovao znanje i poučio Adema, a.s., nazivima svih stvari. Osnovna poslanička misija svih Božijih poslanika je bila da poučavaju ljude i prosvjetljuju njihove životne staze istinskim znanjem. Iako je zanimanje učitelja često potcijenjeno kod ovosvjetskih mjerila vrijednosti, kod plemenitog Gospodara je to posebno zanimanje, vrijedno svake naše pažnje i poštovanja. Muhammed, a.s., kaže: „Plemeniti Allah, i Njegovi meleki, i stanovnici nebesa i zemlje, pa čak i mrav u mravinjaku i riba u vodi blagosiljaju onoga koji ljude poučava dobru.“

Također, pored brojnih imamskih obaveza koje imaju naši imami, jedna od najvažnijih je svakako mektebska nastava. Praktična dimenzija naše vjere je teško zamisliva bez mektebskih učionica i džamijskog ambijenta, te pored vjeronauke u školama, mekteb predstavlja jednu cjelinu vjerske naobrazbe za učenike osnovnih i srednjih škola.

Koristim priliku da svim nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, posebno muderisima i muderisama u našoj medresi i vjeroučiteljima u našim školama i svim muallimima u našim džematima, te svim učenicima i učenicama, polaznicima i polaznicama mekteba čestitam početak nove školske/mektebske godine.

Neka vam svima uzvišeni cilj traganja za znanjem bude motiv da na najljepši način budete počašćeni Božijom milošću, koja obuhvata sve aktere koji učestvuju u učenju i podučavanju!