AIR CANADA Boeing 777 u nedjelju je pogodio golemi grom nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Vancouver u Kanadi. Avion je u trenutku udara prevozio 400 ljudi koji su letjeli iz Vancouvera za London.

Incident, koji je jedan od promatrača na tlu snimio videom, nije rezultirao nikakvim žrtvama, a zrakoplov je mogao nastaviti let i sletjeti prema planu na londonski Heathrow, piše The Daily mail. Munja je udarila u avion i nastavila put prema tlu.

Više od polovice udara munja u zrakoplove događa se između ožujka i srpnja, a udari munja su najčešći kada zrakoplov prolazi kroz oblake dok se penje ili spušta. Temperatura munje je gotovo 30.000 Celzijevih stupnjeva, odnosno tri je puta toplija od površine sunca.

Unatoč tome što su rijetke, zabilježeno je devet avionskih nesreća koje se pripisuju munjama. Sedam od ovih srušenih zrakoplova bili su komercijalni zrakoplovi, a druga dva vojni zrakoplovi. Većina tih nesreća uključivala je let zrakoplova na malim visinama tijekom uspinjanja ili spuštanja. Najgora od ovih nesreća bila je LANSA, let 508 iz 1971., u kojoj je poginula 91 od 92 osobe u avionu.

(index.hr)