– Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Arif Nanić potvrdio je danas u izjavi za Fenu da će cijena pasoša za građane BiH ostati ista.

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Arif Nanić potvrdio je danas u izjavi za Fenu da će cijena pasoša za građane BiH ostati ista nakon što je uspješno okončan postupak javne nabavke pasoških knjižica.

Cijena nabavke pasoških knjižica povećana je za otprilike oko jednu KM po komadu, zbog povećanja cijene repro materijala, ali tu razliku nadoknadit će dobavljač dok će građani plaćati istu cijenu za putne isprave.

Direktor Nanić kaže da se procedura izdavanja pasoških knjižica odvija po redovnoj proceduri, a dizjan pasoša također je ostao isti.

Sporazum s najpovoljnijim ponuđačem u postupku javnih nabavki potpisan je 22. marta čime je riješeno pitanje nabavke pasoških knjižica za građane BiH za koje je postojala realna opasnost da bi mogli ponovno ostati bez pasoških knjižica.

Ugovor je zaključen na period od četiri godine s firmom Muehelbauer d.o.o. Banja Luka, kao najpovoljnijim ponuđačem. To praktično znači da će građani Bosne i Hercegovine imati osigurana dokumenta odnosno pasoške knjižice naredne četiri godine.

Sporazum o nabavci pasoških knjižica istekao je 2. marta, a IDDEEA je još 28. aprila 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, a za koji je tenderska dokumentacija objavljena 29. aprila 2021. godine, međutim u različitim fazama postupka izjavljeno je sedam žalbi.

Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i upozorenja na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča.

Sličan problem građani BiH već su imali 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu pasoških knjižica.

(rtvusk.ba)