U okolnostima pandemije, ali i svjetske ekonomske krize i inflacije koja za posljedicu ima veliki poremećaj ekonomskih trendova, očekivanja mnogih analitičara su bila da će doći i do stagnacije i pada u prodaji nekretnina, međutim desilo se suprotno, posebno kada su kuće u pitanju.

Specifičnost ovdašnje ekonomije se ogleda i u činjenici da usljed nedovoljne razvijenosti tržišta kapitala i investicionih prilika, ulaganje u nekretnine se i dalje smatra jednom od najsigurnijih dugoročnih ulaganja.

Ovi faktori su od krucijalnog značaja za razumijevanje konstantno visoke potražnje za nekretninama u BiH.

Naš sagovornik na ovu temu, Dino Taljigović, vlasnik agencije za nekretnine uz ostalo navodi kako su sa inflacijom mnogi počeli da kupuju nekretnine s obzirom na opadanje vrijednosti novca, a posebno oni koji imaju na raspolaganju ušteđevinu ili novac koji mogu investirati u kupovinu nekretnina.

Cijena kvadrata u novogradnji iznosi od 1.950 do 2.500 KM, a prema novim informacijama, cijena kvadrata od januara u novogradnji bi mogla iznositi i do čak 3.000 KM. Smatram da cijena od 3.000 KM nije realna jer možete kupiti polovan stan u kojem je kvadrat 1.300 KM, renovirati ga za 400 KM po kvadratu i dobijete stan koji je sređen, na odličnoj lokaciji, a za puno manje novca koliko koštaju novi stanovi, kazao je Taljigović.

Izvor: Dijasporainfo.net