U Unsko-sanskom kantonu ponovo je povećan broj migranata, na dnevnoj bazi ih je u pokretu gotovo tri stotine, neki se zadržavaju, a neki prenoće i odmah potom odlaze. Zatvaranje granica i nepovoljno vrijeme bi uskoro ponovo mogli napraviti veće probleme za Kamp Lipa u Bihaću.

Oko hiljadu migranata se trenutno nalazi u kampu na Lipi. Proteklih dana ta je brojka varirala i išla i do 1.200. Osim onih koji su u kampu već nekoliko mjeseci, mnogo je i onih kojima je Bihać samo usputna stanica ka boljem životu. Iz MUP-a USK-a kažu, sigurnosna situacija je pod kontrolom.

„Nemamo ni bitnijih incidenata u samom kampu. Mi smo radili određene pretrese i racije u kampu i moram reći da nismo pronašli ništa konkretno – niti oružje niti oruđe pogodno za nanošenje napada, što je zasigurno pozitivno“, kaže Ale Šiljdedić, portpalor MUP-a USK-a.

S obzirom na to da kapaciteti kampa još nisu puni i da se migranti ne mogu vidjeti u centru grada, slično mišljenje dijele i građani.

Na svom putu prema boljem životu, mnogi od njih se susreću s teškoćama. Kažu, ono što im rade je nehumano.

„Pokušali smo otići u Hrvatsku već nekoliko puta, ali kada prijeđemo granicu, policija nas vrati – upere pištolj u nas i kažu da će nas ustrijeliti. Tuku nas i puštaju pse na nas“, priča Musa, migrant iz Gambije.

Uprkos onima koji osjećaju ili ne osjećaju strah, mnogo je onih koji u ovakvoj situaciji vide samo profit. Najčešće su to taksisti, pa se mjesto više – nađe i u gepeku.

„MUP USK-a ima aktivnosti na terenu kako da se suzbiju svi oni koji vrše ilegalan prevoz migranata jer to je ono što ubire ogromne količine novca, a s druge strane ga sve više prati trgovina ljudima“, ističe premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES).

Pripadnici Granične policije BiH su u posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku otkrili više od 9.000 osoba, što je za gotovo 30% više nego u istom razdoblju prošle godine. Situacija na Bliskom istoku mogla bi ovaj broj značajno povećati.

(federalna.ba)