Danas je u Sarajevu okviru projekta “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” potpisano deset memoranduma o saradnji sa lokalnim zajednicama koje su postale partneri projekta. Ukupna vrijednost projekta je veća od 340.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstava u iznosu većem od 275.000 KM. Projekat će doprinijeti razvoju pustolovnog turizma i dopuniti ga sa novim, brendiranim turističkim proizvodom, a u ime Grada Bihaća današnjem potpisivanju prisustvovao je Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Projekat “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” provodi projektni tim koji čine Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo “Fasto” i IT kompanija Rebus d.o.o. Sarajevo.

„Vodeći se jednakim i transparentnim kriterijima, odabrali smo Bihać, Banja Luku, Prijedor, Jajce, Travnik, Goražde, Sokolac, Ilijaš, Vareš i Zavidoviće. U tim gradovima ćemo pored ostalog postaviti i penjališta na prirodnim stijenama, te sprovesti dodatne aktivnosti”, izjavio je prof. dr. Erol Kovačević, projektni koordinator.

Prema riječima savjetnika Moranjkića, zajednički cilj saradnje na projektu je podrška razvoju pustolovnog turizma na području Grada Bihaća, kroz razvoj infrastrukture i kapaciteta za penjaštvo i to kroz postavljanje penjališta na predloženoj prirodnoj stijeni (sa 30 smjerova).

„Također kroz projekat će se realizirati razvoju web platforme, mobilne aplikacije i video spota za promociju, popularizaciju i ponudu novog turištičkog proizvoda, obuka, licenciranje i opremanje 2 instruktora penjanja, te ponuda i promocija novog turističkog proizvoda „penjališta“ na regionalnom i međunarodnom nivou kroz formiranje „Regionalne mreže za promociju pustolovnog turizma““ – kazao je Moranjkić.

U svijetu trenutno ima više od 35 miliona penjača kojima će bosansko-hercegovačka netaknuta priroda, izazovne stijene, mogućnost boravka i smještaja u prirodi, te povezanost sa drugim ponudama pustolovnog turizma biti jako interesantni. Osim postavljanja penjališta, projekat planira i obuku dvadeset penjača instruktora te izradu IT alata: web platforme i mobilne aplikacije. Ovi alati i „Mreža za promociju pustolovnog turizma u regionu” pomoći će popularizaciju, promociju te utrživost nove turističke ponude.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat vrijedan 16,1 miliona eura zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion eura. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka.