Piše: Biscani.net

Protekle sedmice, članovi organizacije SOS Bihać sudjelovali su u obukama i certifikaciji za spasioce u slučaju katastrofa u urbanim područjima, koje su održane u Istanbulu, Republici Turskoj, u AFAD centru. Ova obuka bila je povod za njihov sastanak s gradonačelnikom Bihaća, kako bi se razmotrilo njihovo uključenje u strukture Civilne zaštite Grada Bihaća.

Kroz obuku za urbano spašavanje (USAR), članovi udruženja SOS Bihać stekli su vještine potrebne za reagiranje u raznim kriznim situacijama u gradskim sredinama, uključujući poplave i potrese. Tokom obuke, usavršavali su se u rukovanju lakim i teškim strojevima, postavljanju kampova za spašavanje i upravljanju logistikom. Nakon završene obuke, polaznicima su dodijeljeni internacionalni certifikati od strane organizacija AFAD i IHH.

Ovim povodom, razgovarano je i o planovima za nastavak obuke za veći broj spasilaca s područja Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK), s ciljem poboljšanja pripravnosti za hitne situacije u urbanim okruženjima.

(Biscani.net)