– Tokom sastanka članovi Udruženja su naveli niz problema s kojima se susreću u posljednje vrijeme, te izrazili nezadovoljstvo odnosom Vlade prema ovoj branši.

Članovi Udruženja prijevoznika USK „BUS“, održali su danas u Bihaću sastanak , na kojem su iznijeli niz problema sa kojima se susreću u posljednje vrijeme, prvenstveno zbog enormnog povećanja cijene goriva.

Brojni sastanci s predstavnicima Vlade USK, istakli su na sastanku, nisu rezultirali nikakvim pomakom u ovoj branši, dok su stavke posljednjeg javnog poziva za podsticaje, raspisanog od strane Ministarstva privrede, izazvale njihovo još veće nezadovoljstvo.

Enormni rast cijena goriva izazvao je, kažu, vanrednu situaciju i na osnovu toga, neophodno je promijeniti određena pravila pa i potpisani ugovor sa Vladom USK i Ministarstvom obrazovanja. „Izbacili su nam član, po kojem, ako dođe do povišice cijene goriva i ostalog, imamo pravo. To mi nažalost nismo tad gledali, računali smo da taj član postoji, neko ga je smaknuo iz ugovora, a mi smo ugovor potpisali, kad je cijena goriva bila ispod dvije marke, toliko prije su nam poslali. Ovo je vanredna situacija, ovo je viša sila. Mi znamo da će reći nije budžetom planirano. Da, nismo mi mnoge stvari planirali, pa kad se desi, moramo rješavati problem.“, ističe predsjednik Udruženja, Ismet Salešević.

Ogorčeni su i na Ministarstvo privrede, koje je doduše raspisalo javni poziv za dodjelu podsticaja u ovoj oblasti, ali po stavkama, s kojima se autoprijevoznici uopće ne slažu. Naime, podsticaji se odnose na zamjenu i popravku zavjesa, sjedišta, klima i tv- uređaja. Traže da planirani podsticaji budu u vidu naknada za gorivo, kako bi prevazišli trenutnu krizu i opstali na tržištu.

Tvrde da je već sada upitno njihovo poslovanje, jer ne mogu više plaćati radnike, a oni prisiljeni tražiti bolje, mahom odlaze izvan granica naše zemlje. Nadaju se da će do kraja školske godine, nadležni imati prostor da se očituju o njihovim zahtjevima. U suprotnom, ispaštat će školarci, koji će do svojih škola, morati ići pješke.

(rtvusk.ba)