Gorivo je više puta poskupjelo ove godine u BiH, a jedan od razloga novog poskupljenja je i trenutna situacija u Ukrajini.

“Od prošle sedmice cijene su više za deset feninga po litru. Teško je u ovom momentu tačno predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Međutim, ako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavi da raste, može se očekivati da će litar goriva na domaćem tržištu dostići davno nagovještavani iznos od tri marke“, kazali su Glasu Srpske u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH.

Naveli su i da je snažan rast cijena nafte izazvao paniku na tržištu i strah od moguće nestašice.

Rast cijena goriva, objašnjavaju u VTK, za sobom će povući i skuplji transport robe i putnika.

“Međunarodni drumski prevoz robe i putnika zavisi od cijene dizel goriva. Svako vidljivo povećanje cijena dizel goriva, kako na tržištu u BiH tako i izvan njega, neminovno dovodi do rasta cijena ovih usluga”, kazali su u VTK.

Naveli su da kod međunarodnog prevoza tereta na cijenu usluge utiče i cijena dizel goriva na ruti kojom se prevoznici kreću prilikom transporta.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da prema najnovijim podacima litar dizela košta pri uvozu 1,31 KM, a benzina “super 95” 1,34 KM.

“Na te cijene dodaju se obaveze prema državi, i to akciza za dizel 0,30 KM, putarina 0,15 te putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV od 17 posto maloprodajne cijene”, naveli su u UIO.

(RadioSarajevo.ba)