Daleko od “lupe javnosti”: Koliko kulture dobije Bihać sa 500.000 KM koje potroši JU “Kulturni centar” Bihać ? (FOTO)

usn.ba

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća u Bihaću na kojoj su se razmatrali izvještaji ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Bihać.

Na početku, burnu raspravu je izazvao Izvještaj o realizaciji Budžeta Grada Bihaća za 2017. godinu i saniranju deficita i dugova u kojima se Budžet nalazi.

U brojnim izvještajima, proteklih godina uglavnom bez mnogo diskusije rezimirani su izvještaji tzv. manje atraktinih ustanova, među kojima je i JU “Kulturni centar” Bihać.

Međutim, iako manje atraktivna za podjelu političkog plijena, ustanova čiji je godišnji budžet 500.000 KM, u vremenu kada se za pojedina obilježavanja značajnih datuma, pojedine kulturne i sportske događaje izdvoji nekoliko stotina konvertibilnih maraka, nije zanemariva.

Tako, danas su vijećnici raspravljali o izvještaju JU “Kulturni centar” Bihać za 2017. godinu, u kojem postoji nekoliko nelogičnih stavki, ali i manjkavost transparentnosti u rashodovnoj strani.

Prema izvještaju, ukupni prihodi Kuturnog centra iznose nešto više od 535.000 KM, dok je istovremeno rashodovano skoro 530.000 KM što je vrijedno pohvale, iako prema informacijama sa kojima raspolaže portal USN.ba ova ustanova je ostala bez 5 radnika, pa bi se rashodi trebali značajno smanjiti.

Međutim, u dijelu planiranja aktivnosti i finansijskog rashodovanja drastičan je nesrazmjer i nelogičnost.

Tako je upravljačka struktura ove ustanove planirala da realizira 41 aktivnost iz svoje djelatnosti djelovanja, za realizaciju cjelogodišnjeg rada i ukupnih troškova planirano je 495.000 KM.

Iako je broj stavki u zbiru porastao za 350%, novčana sredstva za realizaciju 350% više od planiranog nisu porasla što je iako pozitivno, veoma sumnjivo i postavlja se pitanje koliko realno koštaju kulturne manifestacije i sadržaji kada nam nisu potreba sredstva za ista.

Ono što je posebno indikativno su prikazani prihodi od prodaje ulaznica, koji su planirani 5.000, a ostvareni 4.944 KM.

Iako je obim programskog sadržaja porastao za 350% u odnosu na plan, prihodi od prodaje ulaznica za isti programski sadržaj su manji od planiranih.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...