Unsko-sanski kanton pridružuje se obilježavanju Dana bijelih traka u pomen na žrtve Prijedora i okoline.
Zvanične vlasti u Prijedoru zabranile su Prijedorčanima – povratnicima da ove godine dostojanstveno obilježe Dan bijelih traka čime su ponizili preživjele a posebno povratničku populaciju. Poricanje zločina je nova diskriminacija žrtava, uvreda svima kojima bolno i danas odzvanja u sjećanju proglas koji su vlasti Prijedoru 31. maja 1992. izdale s naredbom nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. U Prijedoru i okolini tih dana 1992. godine ubijeno je 3.176 civila, od čega 265 žena i djevojaka i 102 djece. Prijedor je iseljen od nesrpskog stanovništva a više od 30.000 ljudi je prošlo kroz logore.

Pamtimo i odajmo počast svim žrtvama rata, osudimo javno zločine nad civilima, ne dozvolimo pokušaj da se žrtve zločina brišu iz sjećanja.

Sjećanje je živa rana ali nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Krajina pamti.

Vlasti Unsko-sanskog kantona su uz Prijedorčane uvijek s konkretnom podrškom projektima za održiv povratak kao i u čuvanju sjećanja na hiljade nevinih ljudi. Da se nikom ne ponovi, svi moramo dati doprinos.

Pozivamo sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini da nam se pridruže u koknretnoj pomoći povratnicima u Prijedor i okolinu, kontinuiranom podrškom aktivnostima boračkih i povratničkih udruženja i vjerske zajednice.

Prijedorčani trebaju podršku, ne samo simboličnu na današnji dan nego svaki dan. Ovakvim djelovanjem i stalnom podrškom šaljemo poruku da nisu sami i da se bijele trake neće ponoviti.

Premijer Unsko-sanskog kantona
Mustafa Ružnić