Delegacija Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvođena Mensur-ef. Pašalićem, boravila je u posjeti Muftijstvu bihaćkom. Delegacija se sastala sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem, a potom posjetila Medžlis IZ Bihać, te obavila detaljan monitoring rada ovog medžlisa. Na kraju su održali dvosatni sastanak sa imamima ovog medžlisa.

Na prijemu kod muftije Kudića, razgovali su o programima koje realizuje Uprava za vjerske poslove, o statusu imama i zaposlenika Islamske zajednice, te o pravilnicima koje je neophodno usvojiti pri svakom medžlisu i o drugim temama od značaja za zajednicu.

„Zahvalan sam delegaciji Uprave za vjerske poslove na posjeti i na informacijama koje su mi prenijeli o njihovom monitoringu i praćenju rada naših medžlisa. Ova uprava svake godine posjeti muftijstvo i realizuje detaljan monitoring rada u finansijskom, pravnom i vjerskom aspektu. Nužno je činiti ovakav monitoring redovno, možda i češće bi bilo pohvalno. Kada je u pitanju Medžlis IZ Bihać, mogu kazati da je to veoma uređen medžlis i da su imami ovog medžlisa veoma uspješni, vrijedni i čestiti. Rad glavnog imama posebno cijenim kroz sastav imamskog kadra kojeg angažuje pri medžlisu. Mensur-ef. Ćehić na tom polju vrlo vrijedno i marljivo radi. S druge strane, ono što očekujem od Medžlisa IZ Bihać i glavnog imama jeste uspostava mektebskog centra u gradu Bihaću.“ – rekao je muftija Kudić obraćajući se imamima i delegaciji Uprave za vjerske poslove.

Rukovodioci ureda Uprave za vjerske poslove Vehid-ef. Arnaut i Bahrudin-ef. Čolo su se referisali na izlaganja imama i svoju posjetu Medžlisu i dali svoj generalni zaključak, da je Medžlis IZ Bihać jedan od najuređenijih medžlisa u Bosni i Hercegovini, da imami shvataju ozbiljno svoju misiju, a posebno su se referisali na ustrajnost imama u njihovim aktivnostima i poslovima i da će Islamska zajednica uvijek tražiti rješenja koja će zaštititi imama, ali i zadovoljiti potrebe džematlija i da je kolektivna obaveza svih struktura Islamske zajednice da svojim misijskim djelovanjem predstave vrijednosti naše vjere na što učinkovitiji i kvalitetniji način.

„Iako svaki put kada nam se pruži prilika, nastojimo apostrofirati i govoriti nadređenima o materijalnom statusu imama. Negdje su imami u boljoj, a negdje u lošijoj situaciji kada je u pitanju materijalno stanje. Drago mi je da sam saslušao trideset imama Medžlisa IZ Bihać i da niko od njih nije uputio niti jednu žalbu na svoj materijalni status, iako znam da ima dosta medžlisa koji imaju bolje uslove od ovih imama. Istraživao sam život jednog imama i kada sam razgovarao sa njegovom porodicom pokazali su mi njegovu ahmediju ispod koje je pisalo: „Bože, ti si moj cilj i Tvoje zadovoljstvo je moja želja“. Niko nikada ne može platiti ono što vi radite, niti vi to tražite. S toga, naša promišljanja moraju biti i dunjalučka, jer na njemu živitimo i imamo materijalne obaveze, ali i ahiretska, jer je to primarno što nama treba i što učimo naše džematlije. Poslije veoma torbulentnog vremena kroz koje je prošao ovaj medžlis prije desetak godina, kada su pojedini mediji „masakrirali“ ugled i čast naših imama i rukovodstva medžlisa, drago mi je da danas vidimo da ste uspjeli prebroditi i to iskušenje i da ste primjer drugima u radu i zalaganju i na tome vam iskreno čestitam.“ – istakao je Mensur-ef. Pašalić, rukovodilac Ureda za džemat i imamet pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Imami su tokom svog obraćanja predstavili svoje džemate i nekoliko svojih aktivnosti, posebno se referišući na mektebsku nastavu. Istakli su da je broj djece u opadanju i da je broj djece s razmjerno broju djece u školama zadovoljavajući. Tematizirali su i prijedlog korištenja slobodnih dana kako bi ih što efikasnije i ljepše proveli sa svojim porodicama, kao što su pohvalili odnos rukovodstva Medžlisa IZ Bihać i Muftijstva bihaćkog prema njima.