U srijedu 8. maja počeo je dvodnevni godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu koji je okupio više od dvije hiljade predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, političke lidere zemalja regiona, visoke vladinine zvaničnike te predstavnike organizacija civilnog društva.

Unsko-sanski kanton na ovom značajnom skupu predstavljao je Mustafa Ružnić, premijer USK sa savjetnikom Nihadom Šušnjarom. Premijer Ružnić ističe da Unsko-sanski kanton mora biti promovisan kao sredina sa izvanrednim geostrateškim položajem i razvojnim potencijalom, vrijednim i obrazovanim ljudima te partnerski otvorena ozbiljnim investitorima.

– Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je snažan promotor i prijatelj regiona zapadnog Balkana i mi vjerujemo da ovaj region ima ogroman potencijal zahvaljujući prirodnim resursima, dobroj radnoj snazi, kao i strateškom geografskom položaju – izjavio je danas u Sarajevu na pres-konferenciji predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD te najavio da će zbog reformi koje se provode imati ove godine u BiH, rekordno, 400 miliona eura investicija.