U STUP mosta na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke noćas nešto prije 1:55 udario je njemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama, pri čemu je potonula barža, drugim riječima, teglenica s oko 1000 tona umjetnog gnojiva.

Svih šest članova posade njemačkog broda Antonia je neozlijeđeno.

“Svi članovi posade su dobro, a teretni brod i druga barža su neoštećeni. Trenutačno još nema podataka je li došlo do ulaska vode u spremnike barže”, objavila je iločka gradonačelnica Marina Budimir na Facebook stranici Grada Iloka.

Granični prijelaz sa Srbijom zatvoren do daljnjega

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je do daljnjega zatvoren granični prijelaz Ilok-Bačka Palanka pa apeliraju na građane koji namjeravaju prijeći državnu granicu Hrvatske prema Srbiji da koriste alternativne granične prijelaze.

Gradonačelnica Iloka poručila je da će promet preko mosta biti obustavljen dok se ne utvrde stupanj oštećenja i stabilnost mosta.

“Važno je izbjeći ekološku katastrofu”

“Vjerujem da je most stabilan, ali stručne službe moraju izaći na teren i utvrditi stabilnost, oštećenja se ne vide golim okom. Cestovni promet je zatvoren, ali promet rijekom se i dalje odvija. Jasno da ovaj most nedostaje kad god dođe do zatvaranja. Naša policija učinila je sve da se promet odvija nesmetano i da se ne stvara gužva, rekla je Budimir za HRT.

Kazala je se ne zna kada se točno nesreća dogodila, no da su naše službe dojavu dobile oko 1:55.

“Sve nadležne službe s hrvatske i srpske strane su na terenu. Mislim da je jako bitno da obje države situaciju shvate ozbiljno i da zajedničkim snagama pokušamo pomoći da se situacija što prije riješi. Važno je da izbjegnemo ekološku katastrofu. Vjerujem da još imamo vremena nešto učiniti da smanjimo njezine razmjere”, kazala je Budimir.

Srpska policija provodi očevid, brod plovio iz Austrije prema Smederevu

Plovilo je u nadležnosti vlasti Republike Srbije, koje provode očevid plovidbenog incidenta, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Srpski mediji navode kako je o incidentu obaviješten Sekretarijat Vlade AP Vojvodine, a za sada nije poznato kako će ogromna količina umjetnog gnojiva u vodi utjecati na okoliš.

Iz Policijske uprave Novi Sad za srpsku agenciju Tanjug rekli su da je u stup mosta udario brod koji je plovio iz Austrije prema Smederevu i potvrdili da je barža koju je prevozio potonula.

Obustavljen i riječni promet

Kako su kazali, policija je na licu mjesta i trenutno se provodi očevid kako bi se utvrdilo kako je došlo do nesreće. Dodali su da je brod koji je prevozio baržu usidren i da nitko od šest članova posade toga broda nije ozlijeđen.

Naglasili su i da je riječni promet na Dunavu na tom dijelu obustavljen zbog očevida i da su oni o tome obavijestili kolege iz Hrvatske.

(index.hr)