O rekonstrukciji izvršne vlasti u USK-a, koja je u prošlu nedjelju rezultirala smjenom stare i imenovanjem nove kantonalne vlade, danas je progovorio i DF, čija su četiri skupštinska poslanika, također učestvovala u tom procesu.

Faruk Hodžić Hodža je rekao da je kriza bivšeg saziva Vlade USK-a bila očita unatrag čak sedam mjeseci, kada se na sjednicama Skupštine moglo primijetiti da ona nema podršku čak ni onih koji su je imenovali, odnosno SDA USK-a.

Mi nismo željeli biti faktor koji blokira rad izvršne vlasti čak ni tada, više puta smo bili u prilici da našim glasovima bude izglasan dnevni red, jer tadašnja parlamentarna većina nije bila oko toga jedinstvena. Sada smo odlučili biti faktor koji će deblokirati takvu situaciju i bili smo podrška izglasavanju nepovjerenja bivšem sazivu Vlade USK-a. Što se tiče novog saziva izvršne vlasti, ne možemo reći koliko će ona trajati i kako će raditi, ali mi im dajemo rok od 100 dana da pokažu koliko su i jesu li sposobni riješiti sve nagomilane probleme u USK-a, kazao je Hodžić.
U tom smislu, Hodžić je negirao i špekulacije da bi DF eventualno u skorije vrijeme mogao dati podršku rušenju ovog saziva izvršne vlasti. Ipak, rekao je da za to postoje interesi.
Interesi postoje i nas svakodnenvo neko zove da budemo dio neke sada opet nove parlaamentrane većine koja bi imenovala neku novu Vladu. Nećemo u tome učestvovati, mi smo ozbiljna politička partija koja ima strategiju i svoje programe, nismo trgovci, a dokaz tome je da ništa nismo tražili ni na posljednjoj sjednici Skupštine kada smo odlučili prekinuti agoniju i dati priliku novom sazivu Vlade da se uhvati u borbu sa agonijom u kojoj se nalazimo, kazao je Hodžić.
Hodžić je naveo nekoliko razloga zbog čega je DF učestvovao u smjeni bivšeg saziva Vlade USK-a. Rekao je da je to na prvom mjestu Revizorski izvještaj o radu Vlade, koji je prema njegovim riječima, do sada najgori i sa najlošijim zaključcima koji tretiraju rad izvršne vlasti. Tu su i krediti koje je Vlada Izudina Saračevića stavila na teret kantonalnom budžetu i koji ga dodatno opterećuju.

Zakoni u Skupštini su se donosili i mijenjali po volji pojedinaca, u stilu „riješi mi ovaj Zakon“, a stanje na bihaćkom Univerzitetu nikako da se riješi, iako svi znamo svu težinu situacije tu. Dalje, donesen je i Zakon u Skupštini kojim je jasno određeno da neće biti dodatnih zapošljavanja, a prema našim podacima, samo u Unsko sanskim šumama je tokom 1,5 godine zaposleno 160 ljudi. Stanje u USK-a je haotično, a bivši saziv izvršne vlasti to nije mogao riješiti. To su naši razlozi zbog kojih smo učestvovali u njihovoj smjeni i svaka druga špekulacija o tome je samo špekulacija, kazao je Hodžić.