Kanadski vojnik John McDougall godinama je razmišljao o dječaku iz Bosne kojeg je 1997. u pronašao kako leži na šinama, prekriven opekotinama. Zahvaljujući društvenim mrežama, McDougall se uspio ponovo sresti s Asmirom Ramićem čiji život je spasio prije više od 20 godina.

Emotivni susret Kanađanina i Bosanca popratili su brojni svjetski mediji. Njih dvojica sreli su se krajem juna na londonskom aerodromu.

“Niko nije progovarao niti jednu riječ. Samo smo prišli jedan drugome i grlili se i grlili. Kao i u svakoj vojnoj operaciji, kada napuštate neko mjesto, ne očekuje da ćete ikada više čuti išta o ljudima koje ste upoznali. Zaista je snažno to što me Ramić pronašao”, kazao je 51-godišnji McDougall u intervjuu za CBC Radio.

Kanađanin je za vrijeme rata u BiH radio kao vojni medicinar. Kaže kako se u 30-godišnjoj karijeri u Oružanim snagama Kanade nije susreo sa slučajem kakav je bio Ramićev.

Radeći kao viši medicinski tehničar, McDougall je bio stacioniran u jednoj kući s manjom grupom vojnika u bihaćkom selu Kulen Vakuf. Većina grada tada je bila iseljena, a kuće uništene uslijed ratnih razaranja.

Jednog dana na vrata vojnika iz Kanade pokucao je jedan dječak rekavši kako mu je hitno potrebna pomoć. Tada 14-godišnji Ramić igrao se na jednom od vagona voza kada je doživio nezgodu sa žicama.

“Udario je glavom u žicu kada ga je stresla struja od 30.000 volti i bacila s vrha vagona. Tada je njegovo stopalo zapelo na obližnju ogradu. Pronašli smo ga kako visi naopačke, u nesvjesnom stanju i opekotinama svuda po licu i rukama”, prisjetio se McDougall koji je pomislio kako Ramić neće preživjeti.

Kanađanin mu je pružio pomoć i brzo ga prebacio u bolnicu u Bihać. Ramiću je trebalo nekoliko mjeseci da se oporavi. Imao je opekotine prvog, drugog i trećeg stepena po licu, ramenima i rukama. On se ne sjeća ničega što se desilo tog kobnog dana 1997. godine, osim vožnje u vojnim ambulantnim kolima.

McDougall u BiH

Ramić je jedino dijete u porodici koje je preživjelo ’90-te godine. Njegov stariji brat Admir poginuo je u ratu.

“Bilo je to godinu dana nakon što je rat završen kada me udarila struja, tako da možete zamisliti kakav šok je preživjela moja majka kada je shvatila da sam i ja mogao poginuti. Ne bih bio živ, ne bih bio danas oženjen i ne bih imao svoju djecu da nije bilo Johna. Ja sam sretan čovjek”, kazao je Ramić.

Ramić tokom oporavka

McDougall i Ramić stupili su u kontakt prije šest godina kada je Bosanac svog spasioca dodao u prijatelje na Facebooku. Bili su u kontaktu nekoliko godina i uspjeli su se sresti kada je Ramić počeo raditi kao učitelj u Londonu gdje je McDougall odmarao s porodicom krajem juna.