TRI maloljetnice i maloljetnik koji se dovode u vezu sa snimkom što je 30. ožujka objavljena na društvenim mrežama, na kojoj se vidi da psihički i fizički zlostavljaju maloljetnicu, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u policiji predani su pritvorskom nadzorniku, a potom su pušteni na slobodu.

Splitsko-dalmatinska policija je izvijestila da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je četvero maloljetnika na štetu maloljetnice počinilo veći broj kaznenih djela od nasilničkog ponašanja, prijetnje i iznude, pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, do povrede privatnosti djeteta i povrede djetetovih prava. Podsjetimo, na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se više djevojaka koje brutalno zlostavljaju jednu djevojku.

Drže je, tjeraju je da kleči te da im se ispriča, a u nekoliko navrata je brutalno fizički napadaju. Jedna djevojka je tako snažno nogom u leđa udara i baca velikom silom o tlo.

“U odnosu na događaj od 30. ožujka 2024. godine te snimku objavljenu na društvenim mrežama, policijski službenici su odmah po zaprimanju saznanja započeli kriminalističko istraživanje nad četiri maloljetne osobe koje su, nakon dovršenog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku”, piše policija.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su četiri maloljetne osobe na štetu jedne maloljetne osobe počinile veći broj kaznenih djela.

Zlostavljali još jednu tinejdžericu

Tri osobe su prijavljene zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog kaznenih djela prijetnje i iznude, jedna osoba zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, dvije osobe zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i jedna osoba zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava”, dodaje se.

“Također je tijekom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđena osnovana sumnja o počinjenju kaznenih djela u ožujku 2024. godine na štetu druge oštećene maloljetne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju.

Utvrđena je osnovana sumnja da je na štetu jedne maloljetne osobe ostvarila obilježja kaznenih djela nasilničkog ponašanja i prijetnje, dok je druga osoba, u dobi djeteta, ostvarila obilježja kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, a s obzirom na dob, protiv nje će nadležnom državnom odvjetništvu biti podneseno opće posebno izvješće”, dodaje se.

“Zahvaljujemo svim građanima koji nisu dijelili i objavljivali snimke putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja, već su, radi zaštite žrtava, prijave i snimke dostavili policiji.  Samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana zaprimljeno je više od 1100 prijava građana.

U suzbijanju nasilja među i nad mladima policija će, kao i u ovim slučajevima, žurno poduzimati mjere u cilju zaštite žrtava i sprječavanja daljnjeg nasilničkog ponašanja procesuiranjem počinitelja”, dodaje se.

(index.hr)