Električna energija u ovoj godini neće poskupjeti za domaćinstva, ali, prema mišljenju stručnjaka, veća cijena je neminovna nakon prvog januara, jer su tržišne cijene energenata sve veće. Međutim, smatraju da će, i u tom slučaju, cijena za domaćinstva biti veća tek nekoliko procenata, dok se za privredu može očekivati znatno veći rast.

Iz elektroprivreda u Bosni i Hercegovini već mjesecima tvrde da do poskupljenja struje neće doći u ovoj godini, iako za to ima osnova. Mnogi vjeruju da su tome razlog predstojeći izbori i kupovina socijalnog mira, te da će poskupljenje doći nakon izbora. Nedavno su u Elektroprivredi Republike Srpske naveli da su cijene struje na tržištu podivljale.

“Cijene struje su na početku godine bile 250 evra, evo danas su već 620 evra, a već se projektuje da će u prvom kvartalu, januar-februar-mart, cijene biti 970 evra, to je već Francuska izbacila na berzama”, izjavio je direktor EP RS Luka Petrović.

Stručnjaci ocjenjuju da je rast cijena struje neminovan, ali i tržišno opravdan.

“Ne treba očekivati velika povećanja, od par procenata, od pet do 10 posto, ali što se tiče privrede, tu su već tržišna pravila koja djeluju i van Bosne i Hercegovine”, smatra stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Primjera radi, Banjaluku već sad očekuje neizvjesna jesen, jer su cijene peleta i drvne sječke porasle toliko da su već stigla obavještenja za stambene zgrade koje imaju sopstvene kotlovnice da će računi u sezoni biti veći za 150 odsto. To je dovelo do toga da se oko 3500 stanova odjavilo sa ovog grijanja i priključilo na struju, što će sad napraviti problem za elektromrežu, koja taj teret neće moći podnijeti.

“Možemo se sami sjetiti šta je bilo nekad u vrijeme rata kada dođe električna energija, pa svi istovremeno uključe aparate za kućanstvo, dođe do iskakakanja u trafo-stanicama i do havarije”, mišljenja je glasnogovornik Elektrokrajine Banja Luka Predrag Klincov.

Što se tiče cijene gasa, stručnjaci ističu da bi od prvog oktobra ona trebala ostati na sadašnjem nivou ili da će se procentualno nešto malo povećati, ali za sada možemo da očekujemo mirnu jesen, osim ukoliko EU ograniči cijenu ruskog gasa i dođe do potpune obustave isporuke.

“Na stolu je još uvijek onaj ugovor koji se veže za berze. Ako bi došlo do promjene ugovora i ovoga što EU najavljuje, u tom slučaju bi cijene bile takve da ne znam ko bi to onda mogao platiti, ali to je, kažem, jedan crni scenario koji za sada nije izvjestan”, navodi stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Nadležni već sad pozivaju da se vrše uštede potrošnje, jer – bar što se tiče struje – neizvjesno je kakva će biti zima i koliki će biti obim proizvodnje.

(BHRT)