– Školski dan za Harisa Hodžića ne počinje nimalo jednostavno. Duga procedura pripreme, kreće od masiranja kičme, da bi uopće mogao ustati i krenuti u školu. Iako mu u mnogočemu pomaže njegov asistent Aldin Balić, Haris priznaje da često kasni, jer je neophodno prevazići barijere na koje nailazi…

Iako postoji potreba, mnogi gradovi u i izvan USK, još uvijek nemaju riješene pristupe i ostalu pomoćnu infrastrukturu za lica sa invaliditetom. Najteže je učenicima, koji su zbog bolesti, trajno vezani za kolica, jer odlazak do škole i boravak u njoj, nisu nimalo jednostavni. Prvo što ih dočeka je brojno stepenište, bez pomoćnih rampi, a tokom nastave neophodno je prilagoditi se neadekvatnim radnim stolovima i izbjegavati korištenje toaleta.

Ovaj problem, uočili su i učenici trećeg jedan razreda Elektrotehničke škole u Bihaću, koji su, želeći pomoći svom školskom kolegi, kroz Civitasov projekt „Ja, građanin“, izradili idejno rješenje i na gradskom i kantonalnom nivou, osvojili prvo mjesto. Međutim, njihov konačni cilj je realizirati osmišljeno, a za to su potrebna novčana sredstva.

(rtvusk.ba)