Opšta privredna kretanja u Unsko-sanskom kantonu bila su tema proširene sjednice Privredne komore USK-a na kojoj su privrednici pokušali dati savjete Vladi Kantona koja se nalazi u problemima.

U odnosu na prošlu godinu u USK-u je zabilježen pad zaposlenosti, za oko 600 radnih mjesta. Prosječna plaća je najniža u Federaciji. Uvoz je duplo veći od izvoza. Mladi napuštaju zemlju jer poslije završenog školovanja ogromnu većinu samo čeka mjesto na evidenciji nezaposlenih.

– Nemamo rasta proizvodnje, izuzev u mljekarstvu, ali i to je rezultat izlaska mljekarstva van kantona. Nemamo ekonomski održivih projekata, čak i u poljoprivredi gdje se najviše rade zahvati, to su uglavnom socijalni programi, što je u industriji nezamislivo.

Zato smo pripremili detaljno razrađene mjere i sugestije iz privrednog sektora za Vladu, kazao je Ismet Pašalić, direktor Privredne komore.

Kod prvog koraka su problemi, visoki notarski troškovi u registrovanju biznisa, nepostojanje sistemskog pristupa informacijama i administrativni košmar kod osnivanja preduzeća, naročito kod potrebnih dozvola i odsustvo podrške nakon osnivanja i registracije.

//RTVUSK.BA