Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da već godinu čeka odgovor od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Ko troši novac

Magazinović nam je rekao da je prošle godine još u julu prvi put tražio ovu informaciju, zatim i u septembru, pa i u februaru ove godine.

– Nikada nisam dobio odgovor. Prije nekoliko dana sam tražio odgovore i od Ministarstva sigurnosti BiH, ali mi ni oni nisu odgovorili – rekao nam je Magazinović.

Kako nam je pojasnio, teško mu je da se usudi da kaže koliko je BiH dobila novca za pomoć u rješavanju migrantske krize, ali da je evidentno da se sve krije.

– Samo Evropska komisija je saopćila da je dala 7,5 miliona eura pomoći. Zatim su kasnije opet pomagali. Veliki je to novac. Ali, ovdje je pitanje ko upravlja tim novcem i šta se s njim radi. Krije se koliko je novca ušlo za koju svrhu i ko je to potrošio – tvrdi Magazinović.

Stotine primjera

On je ustvrdio da je na stotine primjera da ljudi iz Krajine, koji su najviše pogođeni krizom, tvrde da novac nikada nisu vidjeli.

– Ovdje treba vidjeti ko iznajmljuje objekte za smještaj migranata, po kojoj cijeni i uz čiju saglasnost. Vrlo važan je i taj aspekt jer će se onda vidjeti ogromna neorganiziranost. Uostalom, ovo nije prvi put da institucije nešto pokušavaju sakriti. Ovdje se ne zna šta je gore, ili da kriju ili da ne znaju koliko su novca dobili i kako se on troši – kaže Magazinović.

Fazlić: Nismo dobili ni marku

I Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže za “Avaz“ da od Vijeća ministara BiH niti bilo koje državne institucije za sve vrijeme trajanja migrantske krize nisu dobili ni marku.

– Sve smo sami finansirali dok nisu došle humanitarne organizacije, koje ih sada hrane i koje su osigurale smještaj. Istina, mi smo preko nekih projekata dobili novac od ambasada Velike Britanije, Švedske, Evropske unije, ali direktno od Vijeća ministara nismo nikada dobili ništa – kaže Fazlić.