Zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske prekinuta je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Inicijativu za sazivanje ove sjednice podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) na čemu su im predstavnici lokalne vlasti zahvalni te kažu da su danas očekivali konkretne zaključke u vezi migrantske krize u USK

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto na samom početku konstatovala je kako ne postoji kvorum za odlučivanje zbog čega je odlučila prekinuti 1. hitnu sjednicu ovog organa zakonodavne vlasti.

Ona je kazala da postoji kvorum za rad, ali ne za odlučivanje s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje nijedan zastupnik iz bosanskogercegovačkog entiteta Republika Srpska. Krišto je dala pauzu od 15 minuta kako bi se osigurali uslovi za održavanje sjednice. Nakon pauze je ipak zaključila da je stanje ostalo nepromijenjen, zbog čega je prekinula sjednicu.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić kazao je da su u USK četiri privremena prihvatna centra formirali kako bi migranti imali gdje prezimiti i kako bi se u tom periodu svi zajednički pripremili za novi proljetni val migranata.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća u kojem je nekoliko hiljada migranata smješteno u dva prihvatna centra, najavio je zatvaranje tih centara i poduzimanje i drugih radikalnijih mjera.

Kako je podvukao i druge zemlje suočene su s ovim problemom, ali samo u BiH najveći teret je na gradu od 60.000 stanovnika koji nema kapacitete da se adekvatno suoči sa ovim izazovom.

U 2018. godine u USK-u registrirano je više od 19.300 ilegalnih migranata, a u tom periodu počinjeno je 77 krivičnih djela, dok je u prva tri mjeseca ove godine legitimirano više od 6.000 novih migranata, a zabilježeno 79 krivičnih djela i na stotine prekršajnih mjera što izuzetno usložnjava sigurnosnu situaciju u ovom kantonu, tvrde predstavnici vlasti u ovom dijelu BiH.

Normala.ba