Nove servisne informacije

„Vatrogasna jedinica nije imala intervencija u protekla 24h.“ – riječi su dežurnog vatrogasca Kapića.

-Službenici Policijske stanice evidentirali su dva krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Nema prijavljenih saobraćajnih nezgoda.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 55 pacijenata. Dežurni su bili doktori Samra Alibegić i Abdullah Fazlić. Tri pacijenta su upućena na dalje liječenje.

-Vodosnabdijevanje domaćinstava je stabilno, saznajemo u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

-Elektronapajanje je uredno. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

U Općinskoj vijećnici danas s početkom u 13:00h održat će se prezentacija softverskog rješenja – programskog paketa za upravljanje poslovnim procesima, prikupljanje, održavanje i čuvanje prostornih podataka u organima lokalne uprave kao i javnim preduzećima. Prezentaciju će vršiti predstavnici firme GAUSS, kompanija sa višegodišnjim iskustvom u primjeni geoinformacionih tehnologija u oblastima prirodnih resursa, prostornog uređenja, katastra, komunalne infrastrukture, telekomunikacija i elektrodistribucionih sistema.
Međunarodni je dan djece žrtava nasilja

-Danas, 4. juna obilježava se Međunarodni dan djece žrtava nasilja kako bi podsjetili javnost da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja. Taj dan također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima – zanemarivanje djeteta, fizičko zlostavljanje, psihičko nasilje, seksualno iskorištavanje, nasilje putem interneta, pri čemu je veliki problem što se ono često ne prepoznaje na vrijeme pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinitelja.

Važno je podići svijest ljudi kako je svaki oblik nasilja nad djecom, bez obzira na težinu, neprihvatljiv i bitno je znati da svi odrasli imaju i moralnu i zakonsku obavezu štititi i osiguravati prava djece, odnosno ukazivati na njihovo kršenje – jer nasiljem se ugrožava osnovno pravo djeteta, a to je pravo na život i razvoj.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Na glavnim cestovnim pravcima promet teče bez smetnji i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Na dionicama cesta gdje su u toku radovi mogući su zastoji i vožnja u koloni.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Na dionici regionalnog puta Zavala-granica BIH/HR zbog neophodnih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas u sjevernim područjima Bosne jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli period. Djelimična stabilizacija pozitivno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti. Na sjeveru zemlje, nešto lošija opća slika sa oblačnim jutrom, tokom dana i ovdje uz proljepšanje. U poslijepodnevnim satima ugođaj bi mogli pokvariti lokalni pljuskovi. Poželjno je slojevito se odjenuti.

Izvor: RVK/Biscani.net