Prvo su se međusobno sukobili Afganistanci i Iranci, koristeći hladno oružje, a potom su kamenovali policiju i zaštitare.

Danas je u migrantskom kampu kod Đačkog doma u Borićima, policija napravila raciju. Veliki broj policajaca na terenu, pripadnici specijalne jedinice i službe za strance, desetine policijskih vozila i policijski autobus, upravo su parkirani na prilazima migrantskog kampa. Policija nam nije dozvolila prilazak.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA FORUMU:
– Migrantska kriza

Racija je izvedena zbog sinoćnje masovne tuče među migrantima.

– Služba za održavanje reda, prilikom incidenta kod podjele hrane, pokušala je reagovati da ih smire. Sukob je bio između Afganistanaca i Iranaca. Jedan zaštitar je upotrijebio pepperspray i onda su nastali neredi. Na lice mjesta je pristigla i naša policija, da bi migranti počeli da gađaju kamenjem zaštitare i policiju, oštetivši dva vozila. Tom prilikom jedan pripadnik policije ispalio je u vazduh hice upozorenja. Zato smo rano jutros tražili nalog od suda, te smo ponovo izvršili raciju sa ciljem da oduzmemo hladna oružja jer je i sinoć jedan od migranata izboren nožem, kazala nam je Snježana Galić.

U Borićima smo našli dvojicu migranata koje je policija propustila kao bezopasne dok su pretresali sobe, pitali smo ih šta se desilo.

– Nastala je borba između Afganistanaca i Iranaca, te dvije grupe konstantno proizvode međusobne sukobe. Jedan mladić je porezan nožem preko leđa. Kada je pristigla policija Iranci nisu htjeli da se smire nego su se zatvorili u Dom pa su bacali kamenje i druge stvari na policiju. Pobuna je trajala svu noć i mi nismo smjeli napuštati svoju sobu. Ovo nije u redu što se dešava, te grupe nasilnika ni nama ne daju mira, kazali su nam imigranti.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA FORUMU:
– Migrantska kriza

Portparol MUP-a USK Snežana Galić nam je kazala da je racija u Borićima još u toku, da nema tačnih informacija koliko je migranata lišeno slobode niti šta su pronašli od hladnog oružja, ali će na službenoj stranici MUP-a USK objaviti podatke poslije obavljenog posla.

Ni deportacija opasnih i nasilnih miganata na ide po planu, jer dvojica migranata koje su deportovali u septembru, jučer su ih ponovo identifikovali u Bihaću.