Ekipa “Nezavisnih” u posjeti migrantima u Bihaću: Kupaju se u Uni, spavaju u ruševinama (FOTO)

nezavisne.com

Život nas migranata ovdje je nedostojan čovjeka. Nemamo se gdje okupati. Kupamo se u Uni, veš peremo u Uni, a spavamo gdje stignemo, požalio nam se migrant iz Avganistana i nastavio da posmatra rijeku, kao da će mu voda dati odgovor kud da krene dalje i kakva će mu biti budućnost.

“Koje je Vaše odredište? Gdje idete dalje”, pitali smo migranta koji je gledao u Unu. Nakon što nas je samo pogledao, na pitanje “Gdje biste željeli da odete dalje”, kaže: “U Italiju.”

San o vječnom gradu mu je, priča, prekinut četiri puta, nakon četiri turobna pokušaja prelaska granice.

Na samo korak od njega je prizor koji najbolje oslikava težinu uslova u kojima žive migranti ovdje u Bihaću – dvojica tinejdžera koji peru zube u Uni i u samom momentu kada smo htjeli da im priđemo i razgovaramo s njima, prekrili su lice rukama, nakon čega nismo željeli da uvećavamo njihovu muku.

Ništa manje sablastan nije ni prizor lica migranata koji su, kako kažu, iz pakla svojih zemalja pobjegli i stigli na balkone ruševnih građevina u Bihaću sa kojih gledaju u neizvjesnost svoje budućnosti.

“Sve je neizvjesno. Ne znamo šta će dalje biti s nama. Svaki put kada pokušamo da krenemo ka nekom boljem sutra, vrate nas sa granice, a svaki povratak znači sve manje nade”, rekao je jedan od migranata iz Pakistana.

Tokom posjete ekipa “Nezavisnih” uvjerila se da je danas Bihać iz jednog ugla predivno mjesto pored rijeke koja je ulila svu svoju ljepotu, a sa druge strane odiše otužnom slikom migrantske patnje .

“Nadam se da ću jednog dana uspjeti stići do Italije i napokon početi da živim normalno. Putujem već tri godine, umoran sam od svega i samo želim da se zaustavim na nekom mjestu i počnem neki bolji život”, rekao je migrant iz Avganistana i pogledao u petogodišnjeg dječaka, kojeg je držao za ruku.

Život u ovakvim uslovima je, požalio se on, neizdrživ te se nada da će se što prije skrasiti u nekoj zemlji u EU, gdje će imati posao i smještaj, gdje će, kaže, moći normalno spavati i održavati higijenu.

“Želja mi je da stignem do Italije, da se zaposlim i da pronađem posao kako bih svom djetetu mogao obezbijediti stvari koje su mu potrebne. Boli me duša kada ga vidim kako se pati, a nemam načina da mu pomognem”, rekao je ovaj čovjek s nadom da će već sljedeći put, kada to pokuša, uspjeti preći granicu.

I na putu prema Đačkom domu u Bihaću, gdje je smješten najveći broj migranata, nailazimo na prizore ljudi koji bespomoćno lutaju ulicama ovog grada, skrivaju se u njegove ćoškove, koji su im trenutno jedino utočište od vjetrova koji ih šibaju na višegodišnjim putovanjima.

“Evo, ovdje, u ovoj neuslovnoj, vlažnoj kući, bez prozora su smještena djeca. Duša me zaboli kada ih vidim na prozorima, kako svaki put smognu snage da se nasmiju kada neko obrati pažnju na njih. Nevine dječje duše”, ispričala je Amra Z. iz Bihaća.

Oko Đačkog doma su bili razapeti šatori, a dječja graja je bar donekle uljepšavala ovu sumornu sliku.

“Ovo je džungla i nije mjesto za život životinje, a kamoli čovjeka. Ja ću preživjeti sve što je potrebno, ali djecu više ne mogu da gledam kako spavaju na zemlji, dobijaju zarazne bolesti, bosa su i odrastaju u nehumanim uslovima”, rekao je migrant iz Iraka.

Pakao koji je, priča, preživio u svojoj zemlji je pretežak, ali se nije nadao da će putovanje ka nekom normalnom životu trajati ovoliko dugo.

Ono što je ekipu “Nezavisnih” ogrijalo u ovom trenutku je lice djevojčice, koja se stidljivo nasmijala i pokazala nam brižljivo vezanu kikicu koju joj je napravila volonterka za koju se tokom boravka u ovom paklu jako vezala, što su pokazale i njene ručice, koje su njenu drugaricu čvrsto stegnule oko struka.

Kada stupite nogom u Đački dom, dočekuju vas umorni migranti koji spavaju po stepenicama, betonu, pokriveni starim dekama, već umorni u ovim ruševnim zidinama od iščekivanja šta će biti dalje. Neki spavaju, ako ne pada kiša, i na livadama oko ovog objekta.

“Mnogo puta nam noću bude hladno, pogotovo djeci, ali trudimo se da izdržimo. U životu nas drži nada da ćemo što prije ugledati svoju djecu, kako na sebi nose čistu odjeću, imaju igračke i idu u neku dobru školu”, rekla je migrantkinja iz Avganistana i spustila pogled na djevojčicu koja je plačljive oči skrivala od radoznalih pogleda.

Žene kažu da veš suše na šatorima i na štrikovima između drveća.

“Nemamo gdje da okupamo djecu, a nemamo gdje ni da spavamo kako treba”, rekla je ta migrantkinja iz Avganistana.

Ono što mi je ulilo nadu u čovjeka su volonteri raznih organizacija koji su se trudili da daju sve od sebe, kako bi pomogli ovim ljudima.

Prema procjenama MUP-a USK, trenutno na području ovog kantona boravi više od 4.000 migranata.

Prijavljen napad na policijskog službenika u Bihaću od strane dva migranta u alkoholiziranom stanju

Dana 15.07.2018.godine, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici PS Bihać, obilaskom Ul. Bosanska u Bihaću, oko 23.00 sata, zatekli su dva NN lica strana državljana – migranta kako konzumiraju alkoholna pića.

U cilju identifikacije te utvrđivanja da li posjeduju potvrde o iskazanoj namjeri za dobijanje azila u BiH, policijski službenici od istih tražili su dokumente na uvid. Migranti odbijaju naredbu policijski službenika i nastavljaju konzumirati alkohol, da bi u jednom trenutku, jedan od migranata fizički napao policijskog službenika pri čemu mu je nanio lakše tjelesne povrede u predjelu desne ruke, konstatovane u Kantonalnoj bolnici Bihać.

Policijski službenici stavljaju pod kontrolu migrante te iste lišavaju slobode nakon čega je i izvršeno alkotestiranje te je utvrđeno prisustvo alkohola kod istih. Obzirom da migranti nisu posjedovali potrebnu dokumentaciju, nakon popunjavanja potrebnih upitnika, utvrđeno je da se radi o licima A.B. rođen 1997.godine i M.A.A. rođen 1987. godine, obojica iz Maroka.

Nad istima je zavedena kriminalistička istraga zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz čl.359 KZ F BiH „Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“, te daljnji rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela nastavljaju istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać.

MUP USK potvrdio jučerašnju informaciju: Neovlašten ulazak migranta u stan u Bihaću

Dana 13.07.2018.godine, PS Bihać obratio se B.A.rođen 1980. godine, nastanjen u Ul. 502. Viteške brigade u Bihaću, koji je prijavio da je u stanu zatekao lice stranog državljanina- migranta. Na lice mjesta upućena je policijska patrola koji su u razgovoru sa prijaviteljem došli do slijedećih informacija.

Prijavitelj je nakratko napustio stan te ostavio otvorena vrata od stana, što je iskoristio migrant te ušao u unutrašnjost istog. Supruga prijavitelja B.A. rođena 1982.godine koja se nalazila u stanu, primjetila je nepoznato lice i istog počela odgurivati da izađe iz stana. U tom trenutku u stan se vraća prijavitelj koji je uspio lice izvesti ispred zgrade i zadržati ga do dolaska policijskih službenika.

Utvrđeno je da se radi o licu R.Y rođen u Afganistanu, kojeg su preuzeli policijski službenici.

Daljnji rad na dokumnetovanju i utvrđivanju svih činjenica iz prijave, nastavljaju istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać.

Istraga o mučnom slučaju u Bihaću: Čeka se nalaz obdukcije tijela bebe

Policija u Bihaću nastavila je istragu nakon što je 7. jula prijavljen slučaj čedomorstva u naselju Brekavica. Još se utvrđuju navodi iz anonimne prijave da je 43-godišnja R. M. ubila svog tek rođenog sina, potvrdila nam je Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Majka bebe, koja je ispitana u policiji, u izjavi za „Avaz“ otkrila je da ju je rođak silovao te da je tri mjeseca kasnije saznala da je trudna. Nakon što je rođaku saopćila da je trudna, on joj je prijetio, zbog čega nije smjela policiji prijaviti silovanje. Prema njenim tvrdnjama, prilikom porođaja i neprerezivanja pupčane vrpce nastupila je smrt djeteta. Ona je potom tijelo bebe stavila u kantu i pokrila pelenom, pa ostavila ga u poljski WC pored kuće.

Portparol Snežana Galić nam je kazala da nema informaciju da je rođak osumnjičene uhapšen. Isto nam je potvrdila i portparol Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Senka Delić, kazavši da nisu dobili izvještaj od MUP-a USK, te da se još utvrđuje je li počinjeno čedomorstvo.

– Obdukcija je obavljena u ponedjeljak. Čekamo nalaz patologa koji je trebao utvrditi je li beba rođena živa i zdrava. U zavisnosti od toga šta je patolog utvrdio, saznat ćemo je li se u ovom slučaju radilo o čedomorstvu – pojašnjava Delić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...