Piše: Biscani.net

Ekipa JU OŠ “Harmani II” iz Bihaća postigla je izvanredan uspjeh osvojivši 4. mjesto na “Kids Hack Day” takmičenju održanom u Travniku. Tim u sastavu Adi Ajaz, Mak Čaušević, Faris Dervišević, Lukman Ljubijankić i Faruk Vojić, pod mentorstvom nastavnice Dine Dupanović i u pratnji nastavnice Almine Dizdarić, istakao se među više od 40 ekipa i preko 1000 učesnika.

Ovo je bio prvi put da škola “Harmani II” učestvuje na ovom takmičenju koje se održava već petu godinu zaredom. Takmičenje je obuhvatilo programiranje i utrku robotima duž travničkog korza, a svaki tim je imao zadatak da ukrasi svog robota. Ekipa iz Bihaća je svojeg robota ukrasila motom “Budi inspiracija” i logom škole.

“Kids Hack Day” predstavlja važnu priliku za promoviranje informacionih tehnologija, STEM modela učenja i praktične primjene robotike u edukaciji djece. Organizatori su istakli da je Travnik tokom ovog događaja bio centar inovacija i edukacije za mlade generacije.

Učešće OŠ “Harmani II”, jedinog predstavnika Unsko-sanskog kantona, na ovom događaju naglašava njihovu posvećenost poticanju učenja u STEM područjima, posebno u robotici i programiranju. Škola na ovaj način ne samo da razvija tehničke vještine svojih učenika, već podržava i kreativno razmišljanje, rješavanje problema i timski rad, pružajući im dragocjena iskustva korisna za budućnost.