U okviru filmske radionice „Una – otvoreni filmski studio“ bit će prezentiran i kratki ekološko-promotivni film „Eko života“ urađen na području Nacionalnog parka „Una“

Jedna od misija Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ jeste promocija prirodnih ljepota područja Nacionalnog parka „Una“, kao i podizanje svijesti o značaju očuvanja okoliša na prostorima ovoga parka, Bihaća, ali i u čitavoj BiH.

Od ove godine jedan od partnera festivala je „Eko život“, ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH.

Tako „Eko život“ u subotu, 21. augusta, postavlja svoj info pult u festivalskom centru, gdje će svim učesnicima i publici, uz prigodne poklone, biti prezentiran promo materijal o važnosti selektivnog odvajanju ambalažnog otpada u FBiH.

U okviru bit će organizirana akciju čišćenja na mjestu na koje se nelegalno odlaže otpad u okviru Nacionalnog Parka Una. Ovu će akciju „Eko život“ realizirati u saradnji sa djecom iz “Dijabetes USK Udruženje djece”.

Akcija čišćenja bit će i u nedjelju, 22.08.2021.godine, sa početkom od 11h na Štrbačkom buku, gdje će se u okviru projekta održati i edukacija za djecu o operateru „Eko život“, selektivnom odvajanju otpada i bitnosti očuvanja životnog okoliša.

Cilje je djeci i mladima približiti važnosti čiste sredine i kroz razgovor sa njima proširiti njihove spoznaje o štetnosti odlaganja otpada u prirodu. Učesnici će dobit i prigodne poklone i popratni promo materijal.

U okviru filmske radionice „Una – otvoreni filmski studio“ bit će prezentiran i kratki ekološko-promotivni film „Eko života“ urađen upravo na području Nacionalnog parka „Una“.

Partner u svi ovim aktivnostima jeste i JP Nacionalni park „Una.

Za život u boji prirode, poručuju iz „Eko života“, te pozivaju sve zainteresirane za učešće u ovim ekološko-filmskim akcijama.

(DEPO Portal/ak)