U okviru Međunarodnog ‘EKOBIS’ sajma u Bihaću, predstavnici Autocesta Federacije BiH i Instituta za građevinarstvo iz Banja Luke održali su prezentaciju radova na idejnom projektu Koridora Vc i brze ceste na relaciji Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Republika Hrvatska u dužini 46 kilometara. Istaknuto je kako će početkom naredne godine biti završen idejni projekt brze ceste, kada će se pristupiti realizaciji ovog veoma značajnog projekta za USK. Prema povoljnijoj varijanti koja je u izradi, za izgradnju ceste bit će potrebno izdvojiti oko 683, 5 miliona KM…

Konzorcij, kojeg čine Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka i „Trasa“ Sarajevo, već više od dva mjeseca radi na izradi idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Republika Hrvatska. Kako se moglo vidjeti tokom prezentacije koja je održana u okviru ‘EKOBIS’ sajma, već se naziru konture buduće trase puta duge 46 kilometara.

Prema dostupnim informacijama, trenutno se rade dvije varijante idejnog projekta. Puno zahtjevnija trasa puta je ona koja bi se radila u okviru Prostornog plana USK-a koji je u izradi i na koji se čeka već 20 godina. Ova trasa bi imala 22 tunela i 15 mostova i koštala bi blizu milijardu i 184 miliona maraka.

Druga, povoljnija trasa izlazi iz okvira projekcija Prostornog plana i imala bi 7 tunela i 10 mostova i koštala bi dvostruko jeftinije, tj. oko 683,5 miliona maraka. Sasvim je izvjesno da će se investitor Autoceste F BiH, odlučiti za povoljniju varijantu i u vezi s tim već su postignuti određeni dogovori oko izmjena Nacrta Prostornog plana kantona. Pored ovog projekta, Autoceste F BiH su prezentirale i druge projekte koje provode u Federaciji, a neki od njih završavaju u USK-u.

(rtvusk.ba)