Nakon posljednjih izjava premijera Saračevića o boračkoj zgradi, uslijedele su reakcije i stanara, neki od njih su javno istupili kao i Ekrem Halilagić, pripadnik Patriotske Lige, Terotorijalne odbrane i ponosni borac Armije BiH, koji već 7 godina čeka da useli u svoj stan sa svojim porodicom.

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

U Dnevniku RTV USK-a od 21.10.2015. godine premijer USK-a Izudin Saračević je iznio jednu netačnu informaciju da su stanari boračke zgrade na Ozimicama  I (STO 1 i STO 2) dužni preko 400.000 KM i da je to razlog zašto zgrada nije završena 21. oktobra, na Dan 5. Korpusa kako je ranije obećao.

Krivicu i nemar stare skoro sedam godina oko izgradnje zgrade prebacio je na stanare. Ja sam kupac stana u dijelu zgrade STO 2 i odgovorno i argumentirano tvrdim da nisam dužan novac za stan, jer iznos oko 18.500 KM sam dužan uplatiti prilikom useljenja kako stoji u kupoprodajnom ugovoru.

Pošteno sam podigao tri kredita i odvajajući od svoje djece uredno ih vraćam i zbog toga  ne želim da me stavljate u isti koš, kao i stanare dijela STO 1 kojima su ključevi uručeni prošle godine.

Oni su bili dužni uplatiti dug prilikom uručenja ključeva. Zašto nisu ne zanima me, pitajte one koji su im ključeve uručili bez uplate, a imate i Sud pa ih tužite.

Nakon Vaše izjave sugrađani nas po društvenim mrežama i portalima optužuju da smo ratni profiteri i kriminalci, šta hoćemo dala nam država stan, vratite dug…

Ja to nisam zaslužio, jer nisam ja pravio spisak, niti sam dodjeljivao stanove. Imate komisiju, Kantonalni fond za boračke populacije i tada Općinu Bihać, koji su proveli taj postupak, pa njih pitajte kako su pojedinci dobili stanove. Svoju uplatu ću izvršiti prilikom useljenja, kako stoji u ugovoru i ne želim da me lažno optužuju, jer sam za ovu državu dao svoju mladost, kao maloljetni pripadnik Patriotske lige, a kasnije Armije Republike BiH i dva puta sam dao zakletvu da ću joj služiti.

Zašto nije stala iza ove populacije i zaštitila je, nikad nećemo saznati.

Godinama se vrše kriminalne radnje oko te zgrade i zna se da su upetljane pojedine porodice i kumovi.

Vi i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević ste u svojim ekspozeima obećali da ćete se boriti protiv mita i korupcije, ali po pitanju ovog slučaja niste učinili ništa. U Tužilaštvu USK-a se “kiseli” nekoliko prijava. MUP USK-a, Federalni MUP i SIPA-a su u nekoliko navrata izuzimali dokumentaciju po pitanju ove zgrade.

Pored toga imate prijavu nas stanara Federalnoj financijskoj policiji, međutim do danas niko ništa nije učinio. Evo Vam školski primjer za rješavanje takvih slučajeva, pa upotrijebite moć i institucije i riješite jednom ovaj slučaj.

S poštovanjem,

Ekrem Halilagić pripadnik Patriotske Lige, Terotorijalne odbrane i ponosni borac Armije BiH.