Ekrem Prošić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Unsko-sanskog kantona često je spominjano ime u političkim krugovima u mandatu na izmaku.

Razlog tome svakako je podrška Demokratske fornte USK Vladi USK koja je imenovana u julu 2016. godine, a po njegovim riječima učinili su to jer je već bilo došlo do blokade najvišeg zakonodavnog organa, a kasnije bi bio blokiran i rad svih institucija Kantona.

“Mi smo svoje iskrene namjere pokazali i zadnju sjednicu Skupštine USK, koju kolege iz SDP-a nisu podržali. Prvo su glasali, pa su nakon kratke stanke bili protiv razgovora o problemu i izboru policijskog komesara. Zašto su uradili tako, to oni znaju, ali bez razgovora i rasprave nećemo ni imati rješenje.”, kazao je za naš portal Prošić.

“To je bila inicijativa kolega Jusića i Kadirića, oni su zadnji čiju bih ja inicijativu lično podržao. To sam rekao i na sjednici, ali sam ipak podržao jer smatram da rasprava o problemu može rezultirati rješenjem problema.”, nastavio je Prošić i dodao: “Optuživali su nas svi, javnost, mediji, građani da smo u koaliciji sa ratnim zločincem, sa njegovom strankom, a tog dana su maske pale. Mi smo deblokirali tada kanton, nismo gledali na političku cijenu i broj glasova koji ćemo možda izgubiti na izborima. Zbog političkih kalkulacija i jesmo u stanju u kakvom se nalazimo u svim društvenim segmentima.”

Na kraju je poručio da Demokratska fronta USK nikad nije bila politički subjekt koji će blokirati rad institucija, a tako će biti i nakon izbora 07. oktobra.