Od kraja šestog mjeseca, cijeli sedmi i početak osmog nema unosa, bar ovdje na području Bihaća, rekao je

Predsjednik Udruženja pčelara Grada Bihaća Elvir Šehić rekao je da uprkos dobrom početku sezone meda, nastavak je bio nešto lošiji zbog suša, a sveukupna ocjena bi bila da je prosječna.

– Godina je prosječna, u početku je dosta obećavalo, ali u drugoj polovini ljeta, kada je krenula sezona cvata lipe, suša je prekinula cvat lipe i zaustavila medenje. Od kraja šestog mjeseca, cijeli sedmi i početak osmog nema unosa, bar ovdje na području Bihaća – kazao je Šehić za portal “Avaza”.

Postoji preporučena cijena, ali ne poštuju je svi

Preporučene cijene meda, kako kaže Šehić, na nivou udruženja su 25 KM.

– S tim da su kod nekih cijene niže, a kod nekih čak i više, tako da cijene ovise od individue do individue – pojašnjava Šehić za portal “Avaza”.

Kako tvrdi Šehić, i cijene gorive dosta utiču na njihovu cijenu.

– To je jedna od najvećih stavki. Niko ne drži pčele odmah pored svoje kuće, nego su u prosjeku 15 kilometara udaljene od mjesta stanovanja i neki imaju po dva ili tri pčelinjaka i kad uzmete u obzir da to sve treba obići, onda shvatite da vam svaki dan treba po 20 ili 30 KM goriva da obiđete pčele ili nešto uradite i jasno je koliko to utiče na samu proizvodnju – govori o problema sa kojim se susreću pčelari Šehić.

Velika poskupljenja

Daska za izradu košnica je koštala između 250 i 300 KM, a sada njena cijena iznosi od 750 do 800 KM, a vosak je sa 18 skočio na 30 KM, rekao je Šehić za “Avaz”.

– Šećer je najveća stavka ulaganja u toku godine, a on se koristi isključivo u pripremi pčela za zimu, dakle on se vrca i ne pravi se med od njeg, nego ga pčele pojedu do proljeća. Taj šećer je koštao 48 KM, a trenutno u Bihaću njegova cijena iznosi 107 KM. Dodatni problem je i da je izostao dolazak turista iz arapskih zemalja, zbog problema sa vizama, a oni su nam bili najbolji potrošači. Tako da, pored toga što smo uspjeli nešto meda izvrcati, pojavili su se problemi i sa distribucijom.

(avaz.ba)