Ervin Bibanović posjetio USK u sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja

usn.ba
Posljednjih 15 dana oktobra predstavnici IFAD-a borave u BiH kako bi ocijenili napredak Projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji se provodi na teritoriji 27 općina diljem Federacije.Ukupna vrijednost ovog Projekta iznosi 33,5 miliona KM.

Zajedno sa dr.sci. Halilom Omanovićem, šefom Jedinice za provedbu projekta, Ervin Bibanović, savjetnik federalnog ministra Dedića, pridružio se IFAD-ovim ekspertima u obilasku Unsko-sanskog kantona u kojem se također, uz saradnju i partnerstvo organa kantonalne i lokalne vlasti i poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, vrlo uspješno provode aktivnosti ovog Projekta.

– Kao međunarodna institucija, IFAD je prvenstveno usmjeren na smanjenje siromaštva kroz zapošljavanje i unapređenje poljoprivrednih i drugih aktivnosti u ruralnim područjima. Ovim projektima se, u pravom smislu te riječi, provode ciljevi ruralnog razvoja, jer osim direktnog ulaganja u poljoprivredu, obuhvaćaju izgradnju i obnovu infrastrukture, obuke i edukacije, dakle transfer znanja i novih vještina, što je jako bitno za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje-kazao je Bibanović u susretu sa poljoprivrednicima iz USK.

On će, kako je rekao, kao savjetnik federalnog ministra i član Upravnog odbora IFAD-ovih projekata u Federaciji BiH, nastojati da ovi projekti ostvare što bolje rezultate kako bi poljoprivrednici iskoristili sve mogućnosti koje oni nude.

Uz ovaj projekat uskoro stupa na snagu provedba naredne IFAD-ove operacije koja je usmjerena na jačanje konkurentnosti poljoprivrednih poduzeća. Osim toga u pripremi je i osmi projekat IFAD-a, što znači da će se uskoro paralelno provoditi tri IFAD-ova projekta u BiH, koji značajno doprinose snažnijem razvoju poljoprivrede.

Podsjećamo, Bibanović je smijenjeni ministar unutrašnjih poslova u vladi Huseina Rošića, a danas vrši dužnost savjetnika federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...