Evo kako je otvoren međunarodni granični prijelaz Hadžin Potok- Bogovolja

TV USK /PRESS

Unsko-sanski kanton od danas je dobio još jedan granični prijelaz za pogranični saobraćaj dobio je status za međunarodni saobraćaj. Ova je odluka od velike važnosti za stanovništvo ovog dijela BIH, ali i susjedne Hrvatske, a posebno što će se rasterititi granični prijelazi Izačić i Maljevac.
Ovo je prekategorizacija sa graničnog prelaza za prekogranični u međunarodni gdje se granica mogla preći sa propusnicom a sada za putnički koju može proći svaki građanin.
Posebnu korist imaće stanovništvo u ovom dijelu BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj, kako zbog činjenice da sa obje strane granice imaju poljoprivredna imanja, šumu, do kojih su putovali i do stotinjak kilometara, tako i zbog čestih prelazaka granice prilikom dolaska kući iz zapadno-evropskih zemalja.

Ovim je znatno skraćen put prema Dalmaciji, Zagrebu, Sloveniji, ali i ostalim evropskim zemljama, jer primjerice do tzv. ličke magistrale je šesnaest kilometara. U tom pravcu već su pokrenute aktivnosti da dobije stalni status međunarodnog putničkog saobraćaja i to iz lokalnih zajednica sa obje strane granice.
Husein Rošić, premijer USK sa saradnicima bio je prisutan otvaranju prijelaza te istaknuo značaj za građane u pograničnim područjima ali i zbog rasterećenja drugih prijelaza. On je kazao da će Kanton, u skladu sa nadležnostima, inicirati aktivnosti da se popravi infrastruktura prijelaza.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...