Evropska unija je nedavno obezbijedila dodatnih 14,8 miliona eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

To uključuje 13 miliona eura podrške za upravljanje migracijama – za koje je nedavno potpisan Sporazum o implementaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i 1,8 miliona eura humanitarne pomoći koju pruža Evropska komisija za humanitarnu pomoć i odjel za civilnu zaštitu (ECHO).

U okviru projekta, izvršena je nabavka dva nova kombija, ukupne vrijednosti više od 56.000 eura (110.400,00 KM) Službi za poslove sa strancima koja će službenicima uveliko olakšati rad na terenu, a što je do sada bio veliki izazov. Ova vozila će Službi pomoći u obavljanju redovnih aktivnosti.

Ključeve dva vozila je preuzeo direktor Službe za poslove sa strancima g. Slobodan Ujić, a uručio ih je g. Peter Van der Auweraert, Koordinator za Zapadni Balkan i Šef misije u Bosni i Hercegovini ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Služba za poslove sa strancima će dodatno biti obogaćena sa IT opremom i softverom za unaprijeđenje upravljanja granicom i migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini, a ovu vrijednu opremu i softver će također obezbijediti Evropska unija.

“Zahvaljujemo se Evropskoj uniji na ovoj vrijednoj donaciji. Vozila će biti od velike pomoći našim službenicima koji imaju mnogo veći obim posla usljed prisustva migranata u državi”, rekao je g. Ujić.

Dosadašnja pomoć obezbijeđena sredstvima EU Službi za poslove sa strancima uključuje dva vozila kao i u jačanje kapaciteta kroz finansiranje dodatnih službenika u terenskim centrima i privremenim prihvatnim centrima.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).