(Grado)načelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević, te načelnici Bužima Zikrija Duraković i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić, okupljeni oko političke platforme POMAK (skraćenica za POkret za Modernu i Aktivnu Krajinu), na predstojećim Općim izborima bit će kandidati za Skupštinu USK.

Rezultat je to dogovora uokvirenog Sporazumom o zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima, koji su danas u Bihaću potpisali Fazlić, Ogrešević, Duraković i Hujić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Fazlić je kazao da će se sve četvorica njih naći na jednoj listi za Kantonalnu skupštinu USK, te pojasnio zašto su se odlučili na takav korak.

– Mi smo kao (grado)načelnici trebali da postignemo što bolje rezultate za građane u lokalnoj zajednici, ali je zakonodavno-pravni okvir ustvari na nivou kantona i Federacije BiH, pa na to i ne možemo mnogo da utječemo – ističe Fazlić.

Kroz Izborni zakon, navodi, njihov zajednički nastup bit će podveden kao koalicija političkih subjekata.

S obzirom na to da već sva četvorica obnašaju javnu funkciju, upitali smo Fazlića da li to znači da će se – ukoliko budu izabrani na izborima – odreći funkcija (grado)načelnika kako bi ušli u Skupštinu USK.

– Pa, mi ne moramo preuzeti mandat. Nastavit ćemo obnašati funkcije (grado)načelnika, a mandat prepustiti sljedećem kandidatu POMAK-a sa liste, kao što je to i predviđeno Izbornim zakonom – dodaje Fazlić.